Sezonowo i smacznie – dziś przepis na aksamitną zupę krem z kasztanów jadalnych. W sklepach już pojawiły się kasztany – jeśli nigdy ich nie próbowaliście, to nastał na to właściwy czas! Nie zwlekajcie. Kupujcie kasztany, pieczcie, gotujcie i cieszcie się ich wyjątkowym smakiem. Możecie zjeść je po prostu w wersji pieczonej, ale możecie spróbować także mojej zupy. Nie jest to coś pospolitego, co jada się na co dzień, więc tym bardziej polecam Wam zaszaleć.

Zainspirowana przepisem i zdjęciami Ani z bloga Kuchennymi Drzwiami, kiedy tylko spotkałam kasztany jadalne – nie mogłam się im oprzeć. Oczywiście zupę zrobiłam po swojemu. Nieskromnie mówiąc, wyszła mi absolutnie fantastyczna. To zupełnie inny smak zupy kremu, niż dotychczas mi znane – lekko słodki i jednocześnie słony, moim zdaniem świetnie komponuje się z tymiankiem. Zupa krem z kasztanów jest smaczna i bardzo sycąca.

krem z kasztanów jadalnych

Składniki na 4 porcje:

400g ugotowanych i upieczonych kasztanów jadalnych (czyli ok. 800g surowych kasztanów)
duża cebula
50ml białego wytrawnego wina
świeży tymianek500ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
sól i pieprz do smaku
2 łyżki śmietanki 12%
2 kromeczki pełnoziarnistego chlebka tostowego na grzanki
2 łyżki oliwy

Najpierw należy upiec kasztany. Nacięte na krzyż kasztany najpierw podgotować w wodzie przez 20 minut nacięciem do dołu, a następnie przełożyć do nagrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika na kolejne 20 minut. Następnie poczekać aż ostygną i obrać z twardych skórek.

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie uważając, żeby się nie przypaliła. Dodać miąższ kasztanów i wlać wino, poczekać aż alkohol odparuje. Dodać łyżkę posiekanych drobno listków tymianku. Kiedy płyn się wchłonie, zalać całość wywarem (warzywnym lub drobiowym) i gotować około 15 minut.

Zdjąć z ognia i zblendować zupę na aksamitny krem. Dodać śmietankę, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie wymieszać. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolać trochę wrzątku i ponownie sprawdzić smak.

Kromeczki chleba pokroić w półcentymetrową kostkę i podsmażyć na patelni wysmarowanej łyżką oliwy. Powinny być przypieczone na brązowo i chrupiące.

Zupę podawać od razu po przygotowaniu, posypaną chrupiącymi grzankami i listkami tymianku.

1 porcja to ok. 365kcal, węglowodany: 50g, białko: 12g, tłuszcz: 13g
Informacja dla diabetyków: w porcji zupy znajduje się 5WW i 1,6WBT

SMACZNEGO!