Też nie wyobrażacie sobie popołudnia bez kawki i słodkiego małego co nieco? Dziś proponuję Wam 2w1. Deser i kawę. No i żeby było zdrowo – jest słodko, ale bez cukru. Dodatkowo, z myślą o mężu, przepis jest też wegański – mleko roślinne, orzechy, owoce i kawa.

Słodyczy w deserze dostarczają owoce – mocno dojrzały banan i kilka suszonych daktyli. Kawa jest mocno wyczuwalna, mimo że wsypałam jej niewielką ilość (płaską łyżeczkę). Jeśli nie możecie (lub nie chcecie) spożywać kawy, zamieńcie ją na kakao albo kawę zbożową. Będzie pysznie! Drugą wiodącą nutą deseru jest orzech laskowy. Smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i w wersji schłodzonej.

deser

Składniki na 2 porcje:

200ml mleka roślinnego (u mnie jest sojowe, ale może być też inne np. migdałowe, owsiane)
40g mielonych/tartych orzechów laskowych
10g płatków owsianych górskich (bezglutenowych)
1 mocno dojrzały banan
4 suszone daktyle (20g)
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
6-8 orzechów laskowych do dekoracji

Do rondelka wrzucić daktyle, mielone orzechy laskowe, płatki owsiane górskie, zalać mlekiem roślinnym i zagotować. Gotować przez chwilę, aż daktyle zmiękną. Zdjąć z ognia, dodać kawę i pokrojonego w krążki banana, zblendować na gładką masę, przelać do filiżanek.

deser kawowo-orzechowy

Orzechy laskowe posiekać grubo nożem, podprażyć na suchej i mocno rozgrzanej patelni. Można dłużej je przetrzymać, żeby skórki się przypaliły i łatwo odeszły od orzechów. Deser posypać podprażonymi orzechami laskowymi.

deser

1 porcja to ok. 320kcal, węglowodany: 30g, białko: 9g, tłuszcz: 17g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 3WW i 1,9WBT

SMACZNEGO!

Do przyrządzenia tego pysznego deseru użyłam mojego nowego kuchennego pomocnika – blendera w stylu retro od Vintage Cuisine. Jeśli chcecie mieć taki sam, to weźcie udział w konkursie na moim profilu Facebook. Wspólnie z Vintage Cuisine przygotowałam dla Was Mikołajkową niespodziankę.

REGULAMIN
  1. Organizatorem jest Angelina Ziembińska, autorka bloga Dietolog. Konkurs jest przeprowadzany na profilu FB Dietolog.
  2. W konkursie może wziąć udział każdy użytkownik serwisu Facebook, kto publicznie lubi profile FB: Dietolog i Vintage Cuisine oraz poprawnie wykona zadanie konkursowe.
  3. Zadanie konkursowe polega na polubieniu zdjęcia konkursowego i dodaniu komentarza pod postem konkursowym podczepionym u góry na profilu FB Dietolog. W komentarzu należy podać przepis na smaczne i zdrowe danie, do którego przygotowania pomocny byłby blender.
  4. Zabawa trwa od 05.12.2017 do 12.12.2017r.
  5. Nagrodą jest designerski blender Vintage Cuisine (na zdjęciu) w kolorze ecru.
  6. Rozwiązanie konkursu nastąpi maksymalnie do 15 grudnia 2017r. Wpis zostanie zaktualizowany o wyniki zabawy + wyniki pojawią się także pod postem konkursowym na FB.
  7. Osoba, której zgłoszenie zostanie wybrane przez Komisję Konkursową (złożonej ze mnie i mojego męża) zostanie poinformowana o wygranej w poście konkursowym i ma 7 dni na odesłanie adresu do wysyłki w wiadomości prywatnej. Nagroda zostanie wysłana pocztą przed upływem grudnia 2017r. Nagród nie wysyłam za granicę. Dane osobowe (imię, nazwisko, adres) przetwarzane będą w celu komunikacji z Uczestnikami oraz w celu przekazania Nagrody Zwycięzcy Konkursu i ogłoszenia wyników Konkursu. Dane osobowe mogą być również przetwarzane na podstawie i w zakresie wynikającym z obowiązujących przepisów prawa.
  8. Decyzja Komisji Konkursowej jest subiektywna i nieodwołalna.
  9. W sprawach nie dających się przewidzieć i nieuregulowanych niniejszym Regulaminem decyduje Organizator.