Przepis pochodzi z książki Idy Kulawik, autorki bloga kulinarnego Veganbanda.pl. Ten krem kakaowo-orzechowy posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. My z Milenką jesteśmy oczarowane. Skosztujcie i Wy – domowa nutella z daktyli się poleca Waszej uwadze.

Dzisiaj w mojej kulinarnej biblioteczce zagościła książka „Słodka kuchnia roślinna„. Od razu Wam powiem, że z pewnością będę często wracać do tej pozycji, bo to świetna inspiracja dla wszystkich, którzy pragną odzwyczaić się od cukru, albo go spożywać w nadmiarze zwyczajnie nie mogą. Książka jest pięknie wydana, oprawiona w twardą okładkę, zawiera stylowe fotografie deserów, które zachęcają do wypróbowania. Książka podzielona jest na pięć rozdziałów:
– desery
– trufle, pralinki i batony
– lody
– ciasta bez pieczenia
– wypieki.

Z dużą dozą pewności, każdy amator słodkości znajdzie coś odpowiedniego dla siebie niemal na każdą okazję, bo książka zawiera aż 122 słodkie i zarazem zdrowe propozycje. Przepisy, znajdujące się w książce są proste w wykonaniu i bazują na łatwo dostępnych, zdrowych składnikach, takich jak kasze, rośliny strączkowe, orzechy, świeże i suszone owoce.

Ostatnio sporo czasu spędzamy w kuchni z Milenką. Postanowiłyśmy przetestować przepis na domową nutellę i wyszła nam na prawdę pysznie. Może w smaku i konsystencji różni się od czekoladopodobnego kremu, ale przypadła nam do gustu, jest pyszna. Uwielbiam łatwe przepisy, dzięki którym możemy poszaleć z córką w kuchni, a przy okazji przygotować coś pysznego.

DOMOWA NUTELLA

100g orzechów laskowych
50g daktyli
100ml mleka roślinnego (ja użyłam owsianego)
łyżka gorzkiego kakao

Daktyle zagotować w mleku roślinnym, odstawić żeby zmiękły. Orzechy wsypać na mocno rozgrzaną suchą patelnię, potrząsać i podprażyć do czasu aż skórki się lekko przypalą, popękają i zaczną odchodzić od orzechów.

 

orzechy

Przesypać na ściereczkę, zawinąć i pocierać – skórki powinny się oddzielić. Orzechy, daktyle z mlekiem i kakao przełożyć do blendera/malaksera i zmiksować na masę o pożądanej konsystencji.

nutella blendowanie

My lubimy najbardziej kiedy czuć kawałki orzechów w masie i nie jest idealnie kremowa. Krem, który zrobiłyśmy z Milenką bardzo przypomina krem z croissantów orzechowo-kakaowych z Lidla. Niemal identyczny smak.

100g domowej nutelli to ok. 340kcal, węglowodany: 19g, białko: 7g, tłuszcz: 26g

Informacja dla diabetyków: w 100g domowej nutelli znajduje się 1,9WW i 2,6WBT

SMACZNEGO!

Czy domowa nutella może konkurować z tą oryginalną sklepową? W smaku nieco się różni, ale niezaprzeczalnie smakuje! Zobaczcie sami, Milena porwała pojemnik blendera z słodką orzechowo-daktylową zawartością i wyjadła łyżką połowę:

milena nutella

Przepis naszym zdaniem mistrzowski, a więcej tego typu propozycji znajdziecie w książce „Słodka kuchnia roślinna”! Jeśli chcecie sprawdzić inne przepisy, to zapraszam Was do wzięcia udziału w konkursie. Dzięki uprzejmości Wydawnictwa Galaktyka mam dla Was 2 książki do wygrania!

KONKURS

Podziel się przepisem na zdrowy, roślinny deser bez cukru. Na Wasze propozycje w komentarzach czekam do 20.12.2017r. Dwie książki czekają na prawdziwych amatorów zdrowych słodkości!

nutella

 

WYNIKI ZABAWY

Książki wędrują do Justyny, która zaproponowała wegańskie i bezglutenowe brownie z ciecierzycy oraz do Moniki, która dodała trufle marchewkowe z bakaliami.

Dziękuję za wszystkie zgłoszenia, gdybym miała więcej nagród, nagrodziłabym Was wszystkich! Wkrótce będą kolejne okazje do zdobycia nagród.

REGULAMIN 
  1. Organizatorem jest Angelina Ziembińska, autorka bloga Dietolog.
  2. W konkursie może wziąć udział każdy, kto poprawnie wykona zadanie konkursowe.
  3. Zadanie konkursowe polega na dodaniu komentarza pod tym postem konkursowym z przepisem na zdrowy roślinny deser (bez cukru). Komentarze anonimowe nie będą brane pod uwagę, chyba że w komentarzu zostanie podany adres e-mail.
  4. Zabawa trwa od 14.11.2017 do 20.12.2017r.
  5. Nagrodami są dwie książki „Słodka kuchnia Roślinna” Idy Kulawik, Wyd. Galaktyka.
  6. Rozwiązanie konkursu nastąpi najpóźniej w Wigilię tj. 24.12.2017r. Wpis zostanie zaktualizowany o wyniki zabawy.
  7. Dwie osoby wybrane przez Komisję Konkursową (złożonej ze mnie i mojego męża) zostaną poinformowane o wygranej drogą mailową. Następnie czekam tydzień (7 dni) na odesłanie adresu do wysyłki i wysyłam nagrody (pocztą) przed upływem stycznia 2018r. Nagród nie wysyłam za granicę. Dane osobowe (imię, nazwisko, adres) przetwarzane będą w celu komunikacji z Uczestnikami oraz w celu przekazania Nagrody Zwycięzcy Konkursu i ogłoszenia wyników Konkursu. Dane osobowe mogą być również przetwarzane na podstawie i w zakresie wynikającym z obowiązujących przepisów prawa.
  8. Decyzja Komisji Konkursowej jest subiektywna i jest nieodwołalna.
  9. W sprawach nie dających się przewidzieć i nieuregulowanych niniejszym Regulaminem decyduje Organizator.