Domowa nutella – przepis i recenzja książki „Słodka kuchnia roślinna” + konkurs

by dietolog
nutella
Przepis pochodzi z książki Idy Kulawik, autorki bloga kulinarnego Veganbanda.pl. Ten krem kakaowo-orzechowy posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. My z Milenką jesteśmy oczarowane. Skosztujcie i Wy – domowa nutella z daktyli się poleca Waszej uwadze.

Dzisiaj w mojej kulinarnej biblioteczce zagościła książka „Słodka kuchnia roślinna„. Od razu Wam powiem, że z pewnością będę często wracać do tej pozycji, bo to świetna inspiracja dla wszystkich, którzy pragną odzwyczaić się od cukru, albo go spożywać w nadmiarze zwyczajnie nie mogą. Książka jest pięknie wydana, oprawiona w twardą okładkę, zawiera stylowe fotografie deserów, które zachęcają do wypróbowania. Książka podzielona jest na pięć rozdziałów:
– desery
– trufle, pralinki i batony
– lody
– ciasta bez pieczenia
– wypieki.

Z dużą dozą pewności, każdy amator słodkości znajdzie coś odpowiedniego dla siebie niemal na każdą okazję, bo książka zawiera aż 122 słodkie i zarazem zdrowe propozycje. Przepisy, znajdujące się w książce są proste w wykonaniu i bazują na łatwo dostępnych, zdrowych składnikach, takich jak kasze, rośliny strączkowe, orzechy, świeże i suszone owoce.

Ostatnio sporo czasu spędzamy w kuchni z Milenką. Postanowiłyśmy przetestować przepis na domową nutellę i wyszła nam na prawdę pysznie. Może w smaku i konsystencji różni się od czekoladopodobnego kremu, ale przypadła nam do gustu, jest pyszna. Uwielbiam łatwe przepisy, dzięki którym możemy poszaleć z córką w kuchni, a przy okazji przygotować coś pysznego.

DOMOWA NUTELLA

100g orzechów laskowych
50g daktyli
100ml mleka roślinnego (ja użyłam owsianego)
łyżka gorzkiego kakao

Daktyle zagotować w mleku roślinnym, odstawić żeby zmiękły. Orzechy wsypać na mocno rozgrzaną suchą patelnię, potrząsać i podprażyć do czasu aż skórki się lekko przypalą, popękają i zaczną odchodzić od orzechów.

 

orzechy

Przesypać na ściereczkę, zawinąć i pocierać – skórki powinny się oddzielić. Orzechy, daktyle z mlekiem i kakao przełożyć do blendera/malaksera i zmiksować na masę o pożądanej konsystencji.

nutella blendowanie

My lubimy najbardziej kiedy czuć kawałki orzechów w masie i nie jest idealnie kremowa. Krem, który zrobiłyśmy z Milenką bardzo przypomina krem z croissantów orzechowo-kakaowych z Lidla. Niemal identyczny smak.

100g domowej nutelli to ok. 340kcal, węglowodany: 19g, białko: 7g, tłuszcz: 26g

Informacja dla diabetyków: w 100g domowej nutelli znajduje się 1,9WW i 2,6WBT

SMACZNEGO!

Czy domowa nutella może konkurować z tą oryginalną sklepową? W smaku nieco się różni, ale niezaprzeczalnie smakuje! Zobaczcie sami, Milena porwała pojemnik blendera z słodką orzechowo-daktylową zawartością i wyjadła łyżką połowę:

milena nutella

Przepis naszym zdaniem mistrzowski, a więcej tego typu propozycji znajdziecie w książce „Słodka kuchnia roślinna”! Jeśli chcecie sprawdzić inne przepisy, to zapraszam Was do wzięcia udziału w konkursie. Dzięki uprzejmości Wydawnictwa Galaktyka mam dla Was 2 książki do wygrania!

KONKURS

Podziel się przepisem na zdrowy, roślinny deser bez cukru. Na Wasze propozycje w komentarzach czekam do 20.12.2017r. Dwie książki czekają na prawdziwych amatorów zdrowych słodkości!

nutella

 

WYNIKI ZABAWY

Książki wędrują do Justyny, która zaproponowała wegańskie i bezglutenowe brownie z ciecierzycy oraz do Moniki, która dodała trufle marchewkowe z bakaliami.

Dziękuję za wszystkie zgłoszenia, gdybym miała więcej nagród, nagrodziłabym Was wszystkich! Wkrótce będą kolejne okazje do zdobycia nagród.

REGULAMIN 
  1. Organizatorem jest Angelina Ziembińska, autorka bloga Dietolog.
  2. W konkursie może wziąć udział każdy, kto poprawnie wykona zadanie konkursowe.
  3. Zadanie konkursowe polega na dodaniu komentarza pod tym postem konkursowym z przepisem na zdrowy roślinny deser (bez cukru). Komentarze anonimowe nie będą brane pod uwagę, chyba że w komentarzu zostanie podany adres e-mail.
  4. Zabawa trwa od 14.11.2017 do 20.12.2017r.
  5. Nagrodami są dwie książki „Słodka kuchnia Roślinna” Idy Kulawik, Wyd. Galaktyka.
  6. Rozwiązanie konkursu nastąpi najpóźniej w Wigilię tj. 24.12.2017r. Wpis zostanie zaktualizowany o wyniki zabawy.
  7. Dwie osoby wybrane przez Komisję Konkursową (złożonej ze mnie i mojego męża) zostaną poinformowane o wygranej drogą mailową. Następnie czekam tydzień (7 dni) na odesłanie adresu do wysyłki i wysyłam nagrody (pocztą) przed upływem stycznia 2018r. Nagród nie wysyłam za granicę. Dane osobowe (imię, nazwisko, adres) przetwarzane będą w celu komunikacji z Uczestnikami oraz w celu przekazania Nagrody Zwycięzcy Konkursu i ogłoszenia wyników Konkursu. Dane osobowe mogą być również przetwarzane na podstawie i w zakresie wynikającym z obowiązujących przepisów prawa.
  8. Decyzja Komisji Konkursowej jest subiektywna i jest nieodwołalna.
  9. W sprawach nie dających się przewidzieć i nieuregulowanych niniejszym Regulaminem decyduje Organizator.

You may also like

23 komentarze

Justyna 14 grudnia, 2017 - 7:47 pm

Wegańskie i bezglutenowe brownie z ciecierzycy 🙂

Wilgotne, słodkie i przede wszystkim zdrowe. Orzechy przyjemnie chrupią i dodają ciastu charakter. To moja propozycja na rośliny deser (bez nabiału). Polecam!

Składniki:

Ciasto:
1 puszka (400 g) ciecierzycy (po odsączeniu ok. 140 g)
1 porządna łyżka masła orzechowego (40 g)
10 g naturalnego kakao
40 g mąki jaglanej
szczypta soli
80 g syropu z agawy lub klonowego
30 g oleju kokosowego, w temperaturze pokojowej
1/2 łyżeczki cynamonu
30 g orzechów laskowych, posiekanych+ garść do posypania ciasta

Powidła daktylowe:
100 g daktyli bez pestek
100 g wrzątku

Przygotowanie:

Ciasto: Ciecierzycę odsączyć (powinniśmy otrzymać około 140 g), wsypać do miski lub kielicha blendera. Do cieciorki dodać wszystkie składniki oprócz posiekanych orzechów laskowych i zmiksować blenderem na jednolitą gęstą masę. Na koniec wsypać orzechy, wymieszać.

Czekoladowe ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy ok. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem kokosowym i obsypanej kakao (lub mniejszej formy, wtedy brownie będzie wyższe. Ja piekłam w formie silikonowej). Wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut (ciasto nie rośnie). Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

Powidła daktylowe: Daktyle zalać w miseczce wrzątkiem, przykryć talerzykiem i odstawić na bok na 30 minut. Po tym czasie razem z wodą, w której się moczyły zmiksować blenderem na jednolite gęste „powidła”.

Ostudzone cieciorkowe brownie wysmarować z góry daktylowymi powidłami i posypać garścią posiekanych orzechów laskowych (najlepiej uprażonych wcześniej na patelni). Smacznego!

Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 15 grudnia, 2017 - 2:16 pm

Brzmi pysznie 🙂

Odpowiedz
Justyna 15 grudnia, 2017 - 7:56 am

Angelino, czy możesz napisać jaki masz robot kuchenny?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 15 grudnia, 2017 - 8:57 am

Mogę 🙂 nie mam żadnego robota kuchennego. Używam blendera z różnymi końcówkami (rozdrabniająca, siekająca i ubijak). Krem robiłam końcówką do siekania (malaksera). Akurat tej firmy nie polecę, bo po pierwsze firma nie zachowała się fajnie w ramach współpracy, a po drugie blender padł w zeszłym tygodniu (po 1,5 roku użytkowania, więc szybko). Będę polować na kolejny blender na wyprzedażach Lidla (na prawdę polecam ich blender, mój pierwszy przetrwał kilka lat). Dobra jakość w stosunku do ceny. A jak wiecie, ja nie oszczędzam sprzętów kuchennych – dużo siekam i blenduję.

Odpowiedz
Asia 15 grudnia, 2017 - 11:08 am

Czekoladowo-bananowy krem z awokado

Chciałabym zaprezentować przepis kuchni roślinnej, który zaskakuje obłędnym smakiem, a jednocześnie niezwykłą prostotą wykonania. Zrobienie tego deseru zajmuje nie więcej niż 5 minut, a do jego przygotowania nie potrzeba nawet blendera – wystarczy widelec i talerz.

Składniki na 1 porcję:
pół dojrzałego awokado
pół banana
2 łyżki gorzkiego kakao dobrej jakości
2 łyżki dowolnego mleka roślinnego
1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego (opcjonalnie)
syrop klonowy do słodzenia

Wykonanie:
Wszystkie składniki rozgniatamy widelcem na talerzu lub blendujemy. Ja dodaję odrobinę nierafinowanego oleju kokosowego, ponieważ uwielbiam kokosowy smak, ale można go spokojnie pominąć. Podobnie z syropem klonowym – dajemy tyle, żeby osiągnąć pożądaną słodkość. Gotowy krem jemy prosto z talerza lub dla większej elegancji przekładamy do pucharków.
P.S. W sezonie deser można udekorować i zjeść z malinami.

Smacznego!

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 15 grudnia, 2017 - 2:17 pm

Zdecydowanie zdrowsza wersja nutelli 🙂

Odpowiedz
AA 16 grudnia, 2017 - 7:30 pm

Ja coś super prostego i zdrowego – kasza jaglana z musem śliwkowym.

Kaszę jaglaną gotujemy, do wody dodajemy goździki (w zależności od ilości kaszy, na ok. jedną szklankę ja daję 2 goździki), cynamon, kardamon oraz imbir (można w proszku, można też świeży – wtedy najlepiej go zetrzeć). Gotujemy tak długo, aż kasza wchłonie wodę. Na osobnej patelni przygotowujemy śliwki – pokrojone wrzucamy na patelnię i smażymy aż zrobią się miękkie. Tu też można improwizować – jeśli ktoś woli śliwki do gryzienia, to smaży krócej, jeśli chcemy mus, to dłużej. Na osobnej patelni prażymy płatki migdałowe (to jest krok, którego ja bym nie pomijała – cudownie się komponują z tym daniem).
Do pucharków wsypujemy ugotowaną kaszę jaglaną (i tu znów można zmieniać, jeśli wolimy budyń, to wyjmujemy goździki i blendujemy kaszę jaglaną z pół szklanki mleka roślinnego), dodajemy śliwki, całość posypujemy płatkami migdałowymi. Przepis super prosty, robi się szybko, a efekt naprawdę smaczny.
aniasiostra@poczta.onet.pl

Odpowiedz
Agata 19 grudnia, 2017 - 8:00 am

Od kiedy przeszliśmy z mężem na dietę wegańsko/wegetariańską domowe słodycze na bazie orzechów, suszonych owoców, czy właśnie owocowych syropów, taki jak z daktyli czy z morwy białej często się pojawiają. Od polecanej przez Ciebie we wpisie nutelli – uwielbiam wersję z orzechami ziemnymi, wanilią i odrobiną kokosu! Po czekoladki, desery na bazie kaszy jaglanej, czy popularne 'kulki mocy’. Uwielbiam też batony Zdrowa Kaloria, opracowałam więc przepis na domową wersję Zdrowej Kalorii w wariancie kokosowym. Podobne lepsze niż pierwowzór 🙂 Najlepiej podać je w formie kulek, najłatwiej wtedy podkradać je z lodówki 🙂

Daktylowe kulki o smaku kokosa i orzechów
Składniki
200 g suszonych daktyli
10 g orzechów ziemnych
16 g orzechów nerkowca
40 g wiórek kokosowych
szczypta soli
Przygotowanie
Połowę daktyli zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut, tak by daktyle zmiękły.
W tym czasie orzechy nerkowca i orzechy ziemne zmiksować na drobno.
Po 15 minutach daktyle odsączyć i zmiksować z pozostałą częścią daktyli za gładko.
Wymieszać ze sobą zmiksowane daktyle, rozrobione orzechy, sól, kokos. Zwilżonymi dłońmi lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Schłodzić w lodówce kilka godzin.
Przechowywać w lodówce w zamkniętym opakowaniu do 5 dni.

PS: Jeśli całość daktyli zaleje się wrzątkiem powstanie bardziej płynna masa, z której ciężko formuje się kulki. Za to nada się jako pyszny krem do np. budyniu jaglanego, albo samo smarowidło.

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/25550338_934110860071548_2015651628254497650_n.jpg?oh=975f6d360bcfbff47762aefad217bb46&oe=5ACE953A

Pozdrawiam
Agata

Odpowiedz
iska91 19 grudnia, 2017 - 11:04 am

Jak szybko zrobić coś pysznego – moje ptasie mleczko brzoskwiniowe.
Potrzeba tylko trzy składniki – 2 połówki brzoskwini (takiej z puszki w ten zimowy okres), 100 ml jogurtu naturalnego i pół łyżeczki żelatyny.
Co dalej? Wszystko idzie prosto: wystarczy rozpuścić żelatynę zgodnie z opisem na opakowaniu, potem blenderujemy brzoskwinie i łączymy je z jogurtem naturalnym i na koniec dodanemu żelatynę. Po przełożeniu do pucharków i wstawienia na 3 godziny do lodówki mamy super-deser gotowy 🙂

W okresie letnim, gdy sad daje nam inne możliwości – można szaleć do woli ze smakiem 🙂

Odpowiedz
Magda 19 grudnia, 2017 - 12:26 pm

Domowa Chałwa-niebiańsko pyszna i niebiańsko prosta
Składniki
300g sezamu
100g syropu klonowego
50g oleju kokosowego
dowolne bakalie lub kakao

Wykonanie
Sezam, syrop klonowy i stopiony olej kokosowy zmiksować blenderze do konsystencji chałwy. Wyłożyć nią silikonowe foremki do pralinek lub wyłożyć wyłożoną papierem większą formę. Umieśić w zamrażalniku na kilka godzin aż stężeje. Wyjąć z foremek i przechować w lodówce.

Odpowiedz
Monika 19 grudnia, 2017 - 5:23 pm

Deser migdałowo-malinowy
Składniki:
3/4 szkl. kaszy jaglanej
2 i 1/2 szkl. mleka migdałowego
1/3 szkl. płatków migdałowych
4 łyżeczki miodu
250 g malin
1 łyżeczka oleju rzepakowego
szczypta soli
mięta do dekoracji
Kaszę i płatki podprażyć na suchej patelni (2–3 min). Zmiksować na mąkę przestudzoną kaszę wraz z migdałami. Mleko zagotować, dodaj zmiksowaną mąkę, 2 łyżeczki miodu oraz sól. Gotować 10–12 min, bardzo często mieszając, aż uzyskamy bardzo gęstą konsystencję budyniu.
Foremki posmarować olejem i wyłożyć panna cottę. Deser jest gotowy po ok. 15–20 min na ciepło lub po schłodzeniu.
W międzyczasie ugnieć widelcem maliny i przełożyć je wraz z 2 łyżeczkami miodu do rondelka. Gotować przez ok. 10 minut do zagęszczenia. Jeżeli przeszkadzają pestki w musie, przetrzeć dodatkowo maliny przez sitko.
Deser wyłóż na talerzyk i polać musem. Możesz go ozdobić kilkoma malinami, płatkami migdałowymi i miętą .
Monika

Odpowiedz
Monika 19 grudnia, 2017 - 5:25 pm

Trufle marchewkowe z bakaliami
Składniki
Składniki na 12 sztuk
• marchewka [ 1 średnia sztuka]
• migdały [50 g]
• siemię lniane [ 2 łyżki]
• orzechy włoskie [ garść]
• daktyle [ 8-10 sztuk]
• rodzynki [1 łyżka]
• przyprawa do piernika [1 łyżeczka]
• cynamon [1/2 łyżeczki]
• sól [szczypta]
• wiórki kokosowe [3 łyżki]
Przygotowanie
Migdały, siemię lniane i orzechy wrzucić do blendera i zmielić.
Daktyle zalać ciepłą wodą i zostawić na ok. 10 minut. Odlać wodę.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Mąkę orzechową, daktyle i marchewkę zblendować na klejącą masę. Dodać rodzynki.
Z powstałej masy uformować trufle, obtoczyć w wiórkach kokosowych. Odstawić do lodówki żeby stężały i zajadać.
Monika

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 26 grudnia, 2017 - 6:51 pm

Te trufle do mnie przemawiaja!! 🙂

Odpowiedz
Monika 19 grudnia, 2017 - 6:09 pm

Bardzo szybkie i proste czekoladki 🙂

Składniki:
100 g czekolady
1 mały banan (zblendowany)
150 ml twardej części mleczka kokosowego
25 g kokosu

Dodatkowo:
czekolada lub polewa
kokos

Sposób przygotowania:
Do garnka daj wszystkie składniki i podgrzewaj do zagotowania, cały czas mieszając.
Lekko ostudzoną masę przelej do silikonowych foremek i włóż do zamrażarki na około 2 godziny.
Następnie czekoladki wyciągnij z foremek i oblej roztopioną czekoladą, całość posyp kokosem 😉

e-mail: monika.jerzak1@gmail.com

Odpowiedz
Monika 19 grudnia, 2017 - 6:10 pm

Ciasteczka z amarantusem i kremem czekoladowym 🙂

Składniki – ciastka:
2,5 szklanki ekspandowanego amarantusa (ok. 50 g)
2 dojrzałe banany
100 g daktyli (namoczonych wcześniej przez 15 minut w gorącej wodzie)
100 g płatków jaglanych (możesz też użyć innych płatków)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g kokosu
50 ml oleju (1/4 szklanki)

Składniki – mus:
100 g musu kokosowego (lub twardej części mleczka kokosowego)
3 łyżki mleka (roślinnego)
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:
Banany i daktyle zblenduj. Powstałą masę wymieszaj z amarantusem, płatkami jaglanymi, sodą oczyszczoną, kokosem i olejem. Następnie uformuj ciastka. Piecz je 15 – 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Aby przygotować krem mus kokosowy lub twardą część mleczka kokosowego zmiksuj na gładką masę z dodatkiem mleka. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, a następnie dodaj do niej olej kokosowy i wymieszaj do rozpuszczenia. Czekoladę dodawaj partiami do musu kokosowego cały czas miksując. Gotowym kremem przełóż ciastka lub napełnij je za pomocą szprycy.

e-mail: monika.jerzak1@gmail.com

Odpowiedz
Magdalena 19 grudnia, 2017 - 8:01 pm

Orzechy, jogurty, owoce kolorowe
To są produkty bardzo zdrowe.
Dlatego użyję ich do zrobienia
zdrowego deseru, rozkoszy podniebienia.
Możecie mnie wyzwać wręcz od wariatki,
lecz upiekłam sobie domowe płatki.
Dwie szklanki mąki, awokado zamiast masła
zagniotłam do uzyskania ładnego ciasta.
Dodam zmielone daktyle do tego,
By nie używać cukru białego.
Przyda się także coś czekoladowego,
Więc wsypię łyżkę kakao ciemnego.
A kiedy dodamy też tarte migdały,
powstanie posiłek iście wspaniały!
Z ciasta kuleczki należy uformować,
by każdy mogł je z mlekiem spałaszować.
W 180 stopniach cierpliwie pieczone
po 10 minutach są już zrobione!
Możecie je podjadać lub schować do słoika,
lecz uwaga – taka pychota bardzo szybko znika!
asiad000@gmail.com

Odpowiedz
Mikosiu 19 grudnia, 2017 - 8:48 pm

Moim największym odkryciem jest aquagaba czyli woda z ciecierzycy. Mozna z niej wyczarowac niebiansko dobry i prosty deser. Mus czekoladowy 😀
Potrzebujemy:
150 ml wody z ciecierzycy, np z puszki
150 g gorzkiej czekolady
1 dojrzalego banana(opcjonalnie)
Szczypte soli
Maliny

Czekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej. Wode z ciecierzycy przelewamy do wysokiego pojemnika, dodajemy szczypte soli i ubijamy 5 min na sztywna piane. Naprawdę sie da! Do piany powoli dodajemy rozpuszczoną czekolade i powoli miesZamy. Jeśli macie ochotę na odrobine slodyczy, dodajcie tez zblendowanego banana. Przelejcie mase dl malych pojemniczkow i schlodzcie w lodowce ok 2h. Ja mua podaje z malinami na gorąco. Wrzucam na chwile maliny do rondelka i lekko podgrzewam. Wylewam je na mus.
Pyszota, a jaka zdrowa!

Odpowiedz
Aleksandra 20 grudnia, 2017 - 8:24 am

Uwielbiam wszelkie desery na bazie bananów i daktyli, a najlepiej jeszcze bez białej mąki. W związku z tym uwielbiam piec fasolowe brownie z przepisu Vegan Corner http://vegancorner.pl/brownie-z-fasoli/

Zgodnie z radą autorki, robię z podwójnej porcji. Jako że staram się nie generować odpadów, fasolę gotuję sama w większej ilości, zamiast korzystać z puszkowanej, a nadwyżkę mrożę lub zużywam do obiadu/pasty kanapkowej.

Zamiast słodzidła typu ksylitol, daję pastę ze świeżych daktyli daktyli. Ciasto jest rewelacyjne, w ogóle nie czuć, że jest z fasoli. Rewelacyjne na śniadanie – fasola to źródło białka i błonnika, w bananach jest potas, kakao to wspaniałe źródło minerałów i przeciwutleniaczy. Można raczyć się tym ciastem choćby na słodkie śniadanie 😀

Odpowiedz
PAULA 20 grudnia, 2017 - 8:53 am

Uwielbiam roślinne desery !

Może BOUNTY? Ale mniej tradycyjnie, bardziej awangardowo- bo w słoiczku!

Do przygotowania deseru potrzebujesz:
– 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
– 2 szklanki mleka roślinnego waniliowego
– 2 łyżki śmietanki kokosowej z mleka kokosowego o dobrym składzie
– 300 g wiórek kokosowych
– syrop z agawy lub syrop klonowy do smaku według uznania
– 1 tabliczka gorzkiej czekolady 90 %
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 2 banany
– 2 łyżki dobrego kakao
– kilka małych słoiczków

Kaszę jaglaną przepłukuję trzykrotnie na zmianę wrzątkiem i lodowatą wodą. Dzięki temu pozbywam się charakterystycznej goryczki. Uprzednio przygotowaną kaszę gotuję na małym ogniu, pod przykrycie w mleku roślinnym waniliowym, w stosunku 1:2. Pod koniec gotowania dodaję wiórki kokosowe. Jeszcze ciepłą kaszę blenduję, z łyżką śmietanki z mleka kokosowego na gładką masę, słodkość modyfikuję syropem z agawy, jeżeli masa jest za gęsta delikatnie dodaję mleka. Konsystencja nie może być zbyt zwarta.
W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę, w towarzystwie kakao i oleju kokosowego, dodaję łyżeczkę syropu z agawy.
W słoiczku układam na przemian : masę kokosową, plasterki banana, masę czekoladową – aż pod zakrętkę 🙂
Deser chłodzę w lodówce i przebieram nogami, bo w całym domu pachnie kokosem i czekoladą, a ja nie mogę się doczekać aby tej pyszności spróbować !

Odpowiedz
Arek 20 grudnia, 2017 - 9:17 am

Chałwa domowej produkcji. Bez cukru, bez syropu glukozowo-fruktozowego, bez oleju palmowego.

Składniki:
➡250 g sezamu
➡ 2 łyżki płynnego miodu lub syrop z agawy
➡ 2 łyżki naturalnego Kakao
➡ Suszona żurawina

Sposób przygotowania:
➡Sezam podpraż na suchej patelni do uzyskania złocistego koloru. Nie może być zbyt mocno przypieczony, bo stanie się gorzki. Cały czas mieszaj
➡Przełóż do dużego naczynia, do wystygnięcia
a gdy sezam wystygnie, wrzuć go do blendera i rozdrabniaj do czasu uzyskania gładkiej masy.
➡ Dodaj przygotowane dodatki: miód, żurawinę rodzynki itp. ponownie zblenduj. Masa powinna mieć konsystencję plasteliny.
➡ Przełóż do niewielkiego pojemnika, bardzo dokładnie ugnieć do uzyskania zbitej konsystencji.
➡ Włóż do lodówki najlepiej na kilka godzin. Smacznego

Odpowiedz
dorota54 20 grudnia, 2017 - 4:14 pm

Coś słodkiego, a jednocześnie bardzo zdrowego? Istnieje taki deser. Przygotowuję go z awokado oraz kakao. Obydwa składniki są bardzo pożyteczne dla zdrowia. Biorę więc dojrzałe awokado, obieram i usuwam z niego pestkę. Dodaję do niego czubatą łyżkę kakao, dwie łyżeczki soku z cytryny, plasterek świeżego imbiru, łyżkę miodu i daktyla. Miksuję na gładką masę. Wychodzi pyszny mus, prawie czekoladowy. Taki zdrowy hedonizm żywieniowy to gwarancja radości z jedzenia i spora dawka optymizmu. Nie ma więc co czekać, tylko trzeba zafundować sobie słodką miłość na talerzu w postaci odpowiednio skomponowanego posiłku!

Odpowiedz
Marysia 20 grudnia, 2017 - 10:37 pm

3. Karobowe ciasto z daktylami
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki orkiszowej
1/2 szklanki oleju kokosowego (może być inny)
1 jajko
1/2 szklanki mleka roślinnego
3 łyżki karobu w proszku
3 banany
łyżeczka kopiasta sody
5-6 namoczonych przez 10 minut w wodzie daktyli

Wszystkie składniki, prócz owoców, łączymy ze sobą za pomocą miksera. Rozgniatamy banany widelcem, daktyle kroimy w kosteczkę. Dodajemy owoce do ciasta i całość mieszamy łyżką. Foremkę do keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do keksówki. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180ºC. Ciasto jest wystarczająco słodkie dzięki bananom i daktylom. Nie ma potrzeby go dosładzać nawet w wersji dla rodziców 😉

Odpowiedz
an2405 21 grudnia, 2017 - 8:38 am

Najbardziej brakuje mi Rocky Road naszpikowanej mini piankami, orzechami i chrupiącymi kuleczkami. Stąd takie ROCKY ROAD w zdrowszej wersji 🙂
35g gorzkiego kakao
185ml oleju kokosowego
75g granoli – np. orzechowej
100g daktyli bez pestek
100g orzechów (np. pistacji i laskowych)
35g suszonych owoców (np. żurawiny, suszonych moreli)

Orzechy uprażyć na suchej blasze przez około 10 minut. Daktyle umieścić w miseczce i zalać gorącą wodą, zostawić do namoknięcia na około 10 minut. Odsączone daktyle wrzucić do blendera, dodać rozpuszczony olej kokosowy i kakao. Zmiksować na gładką masę, przelać do miseczki. Dodać granolę, posiekane orzechy i suszone owoce (część zostawić do posypania gotowego deseru). Przygotować kwadratową blaszkę o boku długości 20 cm – wyłożyć papierem do pieczenia. Mieszankę równomiernie rozprowadzić w blaszce, wstawić do zamrażarki na co najmniej godzinę, by stężała. Gotowy deser pokroić w kwadraciki, posypać resztą owoców i orzechów. Przechowywać w lodówce, chociaż nie zdarzyło się jeszcze, by przetrwało przesadnie długo 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz