W moim domu rodzinnym na wigilię rzadko gościł karp. Pewnie dlatego, że karp to trudna ryba. Łatwiej i smaczniej zastąpić go innym rybnym filetem i przyrządzić np. rybę po grecku. Ja jednak wracam do tradycji i mam dla Was fantastyczny przepis na karpia, który nie pachnie mułem, nie ma ości, wygląda obłędnie i co najważniejsze – jest smaczny!

Tym razem przy przepisie jest trochę zabawy, bo surową tuszkę karpia należy najpierw oczyścić i zdjąć skórę uważając, żeby jej nie porwać. Następnie do skóry włożyć doprawione zmielone mięso z wyfiletowanej tuszki (już bez ości) i upiec.

Karp przeszedł pozytywnie testy na rodzinie. Poleca się na Wigilię.

karp

Składniki na 6 porcji:

1300g tuszka z karpia (może być też karp w całości – z głową będzie się jeszcze lepiej prezentował)
jajko
3 cebule dymki (z zieloną częścią)
3 łyżki bułki tartej (może być razowa albo czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta)
sól i świeżo mielony pieprz
łyżka oliwy

Karpia opłukać, oczyścić z łusek (pozostawić te przy grzbiecie). Zdjąć skórę z tuszki, delikatnie oddzielając nożem kawałek skóry od mięsa, po czym oddzielać palcami, uważając żeby nie uszkodzić skóry. Skórę przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.

Cebulki posiekać dosyć drobno i podsmażyć na odrobinie oliwy. Zeszkloną cebulkę odstawić do ostygnięcia. Mięso wyfiletować i oczyścić z ości. Po wyfiletowaniu mięso zemleć (zważyłam po oczyszczeniu i zostało 850g). Do zmielonego mięsa ryby dodać cebulkę, jajko, bułkę tartą (lub namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę pełnoziarnistą), sporą szczyptę soli i świeżo mielony pieprz. Wymieszać dokładnie.

Farsz rybny wyłożyć na skórę czekającą w naczyniu żaroodpornym, naciągnąć skórę i uformować kształt ryby. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem), aż skóra się ładnie zrumieni.

karp świąteczny

Karp pięknie się prezentuje w całości, wygląda jakby ryba była po prostu upieczona. Moja wersja jednak jest wyjątkowa i bardzo łatwo dzieli się na porcje. No i nie ma ości, co dla niektórych osób jest kluczowe.

karp

1 porcja to ok. 230kcal, węglowodany: 9g, białko: 28g, tłuszcz: 9g

Informacje dla diabetyków: w porcji (o wadze ok. 190g) znajduje się 0,9WW i 1,9WBT

SMACZNEGO!