Kotlety mielone kojarzą się z domowym obiadkiem. Te tradycyjne są smażone w grubej panierce i podawane najczęściej z ziemniaczanym puree i buraczkami. Jednak nie u mnie. Zobaczcie jak wyglądają moje kotlety mielone.

Do kotletów mielonych wybieram drobiowe, indycze mięso. Nie używam bułki tartej, a zamieniam ją na świeżo mielone siemię lniane. Do środka kotletów wkładam warzywny farsz z serem feta. Całość piekę w piekarniku zamiast smażyć na patelni. Upieczone bez tłuszczu kotlety mielone podaję z pieczonymi plastrami bakłażana i pomidorów.

Zapraszam Was do oglądania kolejnego odcinka z serii „Angie gotuje”PIECZONE MIELONE

kotlety mielone

Jeśli przepis przypadł Wam do gustu, dajcie mi o tym znać w komentarzu albo w wiadomości prywatnej. Zachęcam także do polubienia mojego kanału na Youtube poprzez kliknięcie czerwonego okienka z napisem „SUBSKRYBUJ„, a wtedy będziecie otrzymywać powiadomienia, gdy pojawi się nowy filmik.

A poniżej znajdziecie szczegółowy przepis na pieczone mielone i sposób jego wykonania.

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI:
800g mięsa mielonego (drobiowego)
1 ząbek czosnku
1 jajko
1/2 pęczka bazylii
łyżeczka soli
150g cukinii
150g kolorowej papryki (czerwona, zielona, żółta)
150g sera feta
1 łyżka oliwy
50g mielonego siemienia lnianego
450g bakłażana
450g pomidorów (mogą być czerwone i żółte, albo tylko czerwone)
1 łyżka oliwy
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka czerwonego octu winnego
18 małych listków bazylii
Mięso mielone dokładnie wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną dosyć drobno bazylią, doprawić solą i pieprzem, dodać jajko i ok. 2 łyżki mielonego siemienia lnianego.
Papryki i cukinię pokroić w kosteczkę i przesmażyć 2-3 minuty na patelni wysmarowanej delikatnie oliwą. Następnie do warzyw dodać ser feta i poczekać, aż się roztopi. Wymieszać z warzywami.
Masę mięsną podzielić na 8 dużych lub 16 mniejszych kulek (wtedy porcję będą stanowić 2 kotlety). Każdą kulkę rozpłaszczać w dłoni, do środka kłaść łyżkę farszu i zawijać dookoła mięso. Tak uformowane kotlety kłaść do naczynia żaroodpornego, a następnie zapiekać około 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Bakłażana i pomidory pokroić w plasterki, rozłożyć na dużej blaszce do pieczenia, posmarować pędzelkiem nawilżonym oliwą i doprawić solą i pieprzem. Wstawić na dół piekarnika (pod kotletami) i piec 15-20 minut.
W tym czasie przygotować dressing, mieszając wszystkie składniki tj.  łyżkę oliwy, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i łyżeczkę czerwonego octu winnego.
Po upieczeniu na talerz najpierw wyłożyć naprzemiennie pomidory i bakłażana, posmarować dressingiem, posypać listkami bazylii. Na sałatce z warzyw wykładać kotlety. Danie podawać od razu po przyrządzeniu.
kotlety mielone pieczone
1 porcja to ok. 340 kcal, węglowodany: 9g, białko: 38g, tłuszcz: 17g
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 0,9WW i 3WBT
SMACZNEGO!