Sandacz smażony w sezamie na sałatce z marchewki, szpinaku i makaronu Pesso

by dietolog
sandacz na sałatce
Dziś w ramach Fish Friday kolejna propozycja rybnego dania z sandaczem. Tym razem sandacz ląduje na lekkiej sałatce ze szpinaku i kolorowej marchewki z dodatkiem makaronu Pesso, jak dla mnie świetnego zamiennika dla popularnego kuskusu. Zobaczcie zresztą sami.

Ryba i sałatka to doskonałe połączenie, tym bardziej, jeśli przygotowanie całości dania zajmuje kilkanaście minut. W przepisie wykorzystuję makaron bez gotowania, który śmiało może zająć miejsce kaszy kuskus, jest smaczny, łatwy i szybki w przygotowaniu, a dzięki specjalnej technologii produkcji jego skład jest oszałamiająco krótki.

sandacz

Składniki na 2 porcje:

300g filet z sandacza
łyżka sezamu
sól, biały pieprz do smaku
2 łyżki oliwy

100g szpinaku baby
60g marchewki
60g marchewki fioletowej
90g makaronu Pesso
sos vinegret: 1 łyżka oliwy + 1 łyżka wody + łyżeczka miodu + łyżeczka białego octu balsamicznego + łyżeczka soku z cytryny

Szpinak umyć i pozwolić, żeby ociekł na czystej ściereczce. Marchewki obrać, następnie za pomocą obieraczki do warzyw pokroić wzdłuż na wstążki. Wstążki z marchewki wrzucić na chwilę do lodowatej wody (zimna woda + kilka kostek lodu), dzięki czemu nabiorą sprężystości i chrupkości.

W międzyczasie przygotować makaron Pesso bez gotowania według przepisu na opakowaniu. Ja wybrałam tym razem wersję pszenną, ale w sprzedaży dostępne są także inne rodzaje Pesso: pszenno-kukurydziane, pszenno-gryczane czy pszenno-owsiane. Przy okazji zwróćcie uwagę jak krótka jest lista składników makaronu (zakreśliłam na czerwono).

pesso

Przygotować dressing do sałatki, mieszając wszystkie jego składniki. Marchewki odcedzić, wymieszać ze szpinakiem, makaronem i dressingiem. Rozłożyć na talerze.

sałatka pesso

Filet z sandacza umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przekroić na cztery ok. 75g porcje (po 2 niewielkie kawałki ryby na porcję). Oprószyć solą, białym pieprzem i od strony mięsa (bez skóry) obtoczyć w sezamie. Oliwę rozgrzać na patelni, smażyć 2-3 minuty najpierw od strony skóry dociskając drewnianą łopatką, żeby filety się nie wywinęły. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 2 minuty.

sandacz na patelni

Usmażonego sandacza wyłożyć na sałatkę i od razu podawać.

sandacz na sałatce

1 porcja to ok. 455kcal, węglowodany: 40g, białko: 35g, tłuszcz: 17g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 4WW i 1,9 WBT

SMACZNEGO!

You may also like

Zostaw komentarz