Sałatka z rukoli, pieczonego buraka i sera feta

by dietolog
Sałatka z rukoli o delikatnie ostrym orzechowym posmaku, pieczonej bulwy czerwonego buraka i lekko słonego sera feta. Całość skropiona olejem ostropestowym i posypana prażonymi ziarnami słonecznika. Po prostu pycha!

Dziś mam dla Was przepis na przepyszną sałatkę, do której lubię wracać i właśnie się zorientowałam, że nie ma jej na blogu. To straszne niedopatrzenie z mojej strony. Czas nadrobić zaległości! Jeśli jej spróbujecie, to jestem niemal pewna, że będziecie do niej wracać, tak jak ja. Moja sałatka z rukoli, buraka i fety jest banalnie prosta, nie potrzeba do niej wielu składników, nie jest przeładowana i przekombinowana. Podoba mi się jej prostota i to, że wszystkie jej składniki do siebie idealnie pasują. Świetnie smakuje na kolację, ale śmiało można ją też zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy.

sałatka z rukoli

Składniki na 1 porcję:

garść rukoli
1 burak czerwony o wadze ok. 200g
50g półtłustego sera feta
1 łyżka oleju z nasion ostropestu
20g łuskanych ziaren słonecznika

Upiec buraka. Najpierw wyszorować szczoteczką pod wodą, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.

burak pieczony

Polecam przy okazji pieczenia ciasta czy pieczeni wrzucić jeszcze dodatkowo buraka. Pieczony burak świetnie nadaje się jako dodatek do sałatki, ale także można go pokroić w plasterki i położyć na kanapkę czy też dodać do hummusu. Można użyć także buraka gotowanego (dla zabieganych są w sprzedaży, np. w Lidlu), ale pieczony ma bardziej intensywny smak.

Rukolę umyć dokładnie pod bieżącą wodą, osuszyć na ręczniku i wrzucić do miski. Buraka obrać cienko ze skóry i pokroić w kostkę o boku ok. 1cm, wrzucić na rukolę. Na buraka pokruszyć ser feta (można pokroić w kostkę, albo po prostu rozdrobnić i posypać).

Sałatkę skropić olejem ostropestowym. Nie musi być koniecznie ten olej, ale mi bardzo przypadł do gustu i niesamowicie podkręcił smak tej sałatki. Jeśli nim nie dysponujecie, równie dobrze sprawdzi się dobrej jakości oliwa.

Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę po wierzchu.

sałatka z rukoli buraka i fety

1 porcja to ok. 370 kcal, węglowodany: 19g, białko: 12g, tłuszcz: 27g

Informacje dla diabetyków: sałatka zawiera 1,9WW i 2,9WBT

SMACZNEGO!

You may also like

3 komentarze

Kasia 4 marca, 2018 - 8:45 am

Ja tą sałatke nazywam carpaccio z buraka,i zamiast samego oleju -robię dressing z oliwy czosnkowej,octu balsamicznego i miodu.Fajnie smakuje z orzechami włoskimi zamiast slonecznika i parmezanem zamiast fety

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 4 marca, 2018 - 8:56 am

Też na pewno super smacznie 🙂

Odpowiedz
Sałatka z rukoli z szynką parmeńską - Dietolog 27 maja, 2018 - 6:57 am

[…] Duża ilość węglowodanów w posiłku może prowadzić do hiperglikemii, szczególnie u osób z cukrzycą typu 2. Ja także staram się nie jeść za dużo węgli na noc i wieczorem wybieram sałatki. Z doświadczenia wiem, że sama sałata i warzywa nie zapewnią uczucia sytości do rana, dlatego do sałatki dodaję produkty białkowo-tłuszczowe. Sałatka z rukoli z suszonymi pomidorami, szynką parmeńską i parmezanem jest jedną z moich ulubionych sałat. Lubię ją porównywalnie do innej sałatki z rukolą, w wersji z pieczonym burakiem i serem feta. […]

Odpowiedz

Zostaw komentarz