Przepis na intensywną w kolorze i smaku zupę krem z pieczonej papryki czerwonej i batatów, zabieloną mleczkiem kokosowym. Zamiast makaronu, pieczone warzywa pokrojone w cienkie słupki. Pyszna i rozgrzewająca zupa, idealna na długie zimowe wieczory.

Zimą chętniej sięgamy po zupy. Kiedy na dworze jest mroźno i przemarzniemy, najszybciej ogrzeje nas miseczka aromatycznego wywaru. Bezkonkurencyjny jest oczywiście rosół, ale świetnie też sprawdzą się gęste zupy kremy – dziś polecam zupę z pieczonej papryki i batatów.

Moja zupa krem z pieczonej papryki i batatów ma obłędny, intensywny kolor i bogaty bukiet smakowy. Pieczenie warzyw wydobywa z nich niesamowitą głębię, która zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Zamiast klusek, w mojej wersji pieczone warzywa – słupki z batatów i korzenia pietruszki. Oczywiście, możecie zjeść z pełnoziarnistym makaronem, jeśli wolicie, jednak nie uwzględniam tego dodatku w obliczeniach (osoby z cukrzycą powinny wtedy dodać odpowiednią ilość WW). Dla mnie zupa sama w sobie jest gęsta i nie potrzebuje już żadnych mącznych dodatków.

zupa krem

Składniki na 4 porcje:

6 niewielkich czerwonych papryk (ok. 600g)
2 średnie bataty (ok. 400g)
1 duży korzeń pietruszki (ok. 200g)
1 litr wywaru z warzyw (dowolnego bulionu np. z dnia poprzedniego) lub wody
1 biała cebula
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku
100ml mleka kokosowego

Paprykę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bataty obrać ze skórki i pokroić (nie musi być zbyt drobno). Połowę jednego batata pokroić w zgrabne, dość cienkie paseczki, o grubości około połowy centymetra i długości 4cm. Podobnie pokroić obrany korzeń pietruszki – w paski 0,5x4cm. Grubo pokrojonego batata  skropić łyżką oliwy i gruboziarnistą solą, wymieszać dokładnie, żeby oliwa pokryła warzywo i przełożyć na blaszkę z papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ᵒC i piec około 30-40 minut (skóra papryki powinna się przypalić). Wyciągnąć i zostawić na chwilę do ostudzenia.

Drobne paski batata i pietruszki obtoczyć w łyżeczce oliwy i doprawić delikatnie suszonym tymiankiem i wstawić do nagrzanego po wcześniejszych warzywach piekarnika. Drobne paski wystarczy piec przez jakieś 10-15 minut.

Cebulę pokroić dość drobno i zeszklić na łyżeczce oliwy w garnku o grubym dnie.  Dodać do niej upieczone kawałki batatów.

Przestudzoną, ale wciąż ciepłą paprykę obrać ze skóry i odrzucić gniazda nasienne. Miąższ papryki dodać do cebuli i batatów. Wymieszać dokładnie i zalać ciepłym wywarem z warzyw – najlepiej sprawdzi się do tego wywar (np. rosół)  ugotowany dnia poprzedniego. Gotować jakieś 10 minut pod przykryciem, po czym warzywa dokładnie zblendować przy pomocy blendera ręcznego. Jeśli potrzeba, dolać trochę wody dla osiągnięcia odpowiedniej konsystencji kremu (u mnie jest dosyć gęsta).

Zupę skosztować i doprawić do smaku solą, pieprzem i dodać gęste mleko kokosowe (z puszki). Zupę podawać gorącą od razu po przygotowaniu, dekorując pieczonymi, cienkimi słupkami warzyw.

krem z pieczonej papryki i batata

1 porcja to ok. 265 kcal, węglowodany: 27g, białko: 8g, tłuszcz: 14g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,7WW i 1,5WBT

SMACZNEGO!