Dziś zapraszam Was na przepis inspirowany kuchnią azjatycką, ale nie bójcie się, jest to wersja umiarkowanie azjatycka. Łosoś, którego wykorzystuję w przepisie jest obtoczony w mieszance białego i czarnego sezamu, podaję go z makaronem ryżowym i warzywnym.

Łosoś doskonale nadaje się do tego dania, ponieważ ziarenka sezamu świetnie przywierają do mięsa bez konieczności moczenia go wcześniej w jajku. Makaron ryżowy ma dość wysoki indeks glikemiczny, więc podaję go w towarzystwie przesmażonych na łyżce oleju sezamowego warzyw pokrojonych w cienkie słupki – warzywa poddałam krótkiej obróbce termicznej, aby nie straciły chrupkości i sprężystości (na wpół surowe). Makaron ryżowy ma wysoki indeks glikemiczny, warzywa mają niski, więc uśredniając indeks potrawy wychodzi średni. Całość pięknie się komponuje i wybornie smakuje. Można wszystko wymieszać na patelni, jednakże chciałam podkreślić kontrast kolorów białego makaronu i kolorowych paseczków warzywnych – w wersji „jednogarnkowej” makaron ryżowy chwyci ciemny kolor z sosu sojowego. Sami zdecydujcie jak będzie Wam wygodniej.

łosoś

Składniki na 4 porcje:

500g grubego, prostokątnego filetu z łososia bez skóry (można kupić ze skórą i zdjąć)
3 łyżki białego sezamu
2 łyżki czarnego sezamu
200g makaronu ryżowego
2 marchewki
1 papryka
10cm kawałek pora (jasna część)
1 niewielka cukinia
1 łyżka oleju z prażonych nasion sezamu
2 łyżki sosu sojowego

Łososia oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić fileta wzdłuż na 4 długie paski. Biały i czarny sezam wysypać na talerz i wymieszać. Paski łososia opanierować w kolorowym sezamie. Rozgrzać suchą patelnię z grubym dnem i podprażyć sezam z każdej strony ryby przez około minutę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu i jednocześnie przygotowywać warzywa. Marchewkę, paprykę, pora i cukinię pokroić wzdłuż na mniej więcej pięciocentymetrowe paski. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju sezamowego, najpierw wrzucić pora i go szybko przesmażyć, a następnie dodać resztę kolorowych pasków warzywnych. Dusić na mocnym ogniu, doprawić sosem sojowym.

Na talerze nakładać makaron ryżowy, drugie tyle makaronu z warzyw i na wierzchu kawałek upieczonej ryby.

łosoś

1 porcja to ok. 490kcal, węglowodany: 52g, białko: 30g, tłuszcz: 18g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 5,2WW i 2,8WBT

SMACZNEGO!