Sałatka z soczewicy czarnej i tuńczyka

by dietolog
Sałatka z soczewicy i tuńczyka to mój pomysł na dzisiejszy obiad z rybą w roli głównej. Choć główną rolę w tym przypadku skradła soczewica.

Do przygotowania tej sałatki wybrałam czarną soczewicę Beluga, która ma piękny kolor i fakturę. Czarna soczewica przypomina mi trochę kawior. Wiem, że rzadko można ją spotkać w sklepach, ale jak spotkacie, kupcie i wypróbujcie, jest na prawdę smaczna. Ja swoją zamówiłam „z internetów”. Równie dobrze sprawdzi się zielona soczewica, jednak czarna nadaje sałatce wykwintnego wyrazu i niecodziennej barwy. Taka sałatka z soczewicy będzie idealna na pożywny posiłek (lunch) do pracy, jak również jako niecodzienna kolacja dla dwojga.

sałatka z soczewicy czarnej i tuńczyka

Składniki na 4 porcje:

200g czarnej soczewicy (może być też zielona)
puszka tuńczyka w sosie własnym (220g)
100g pomidorków koktajlowych (u mnie daktylowe)
1 mała czerwona cebula
pół pęczka kolendry
1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy francuskiej z ziarenkami gorczycy
1 mały ząbek czosnku
1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
sól i pieprz do smaku

liście sałaty i świeża kolendra do podania

Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czarna soczewica, podobnie jak zielona nie rozgotuje się na papkę i idealnie nadaje się do tej sałatki. Pod koniec gotowania soczewicę posolić i odstawić do ostygnięcia.

Przygotować dressing. W moździerzu lub miseczce utrzeć kumin i kolendrę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, musztardę i oliwę. Odstawić na minimum 15 minut w chłodne miejsce.

Pomidory pokroić w ósemki lub drobniej, odsączając na sitku z nadmiaru wody. Cebulkę bardzo drobno pokroić. Świeżą kolendrę posiekać – potrzebne są jej 2 łyżki, lub więcej jeśli ktoś bardzo lubi zapach i smak kolendry (tu ukłony w stronę Karola Okrasy).

W dużej misce wymieszać ugotowaną i ostudzoną soczewicę, pokrojone warzywa, tuńczyka odsączonego z zalewy, posiekaną kolendrę i dokładnie wymieszać. Zalać dressingiem, doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Podawać na liściach sałaty, udekorować świeżymi listkami kolendry.

sałatka z soczewicy czarnej i tuńczyka

1 porcja to ok. 225 kcal, węglowodany: 23g, białko: 22g, tłuszcz: 10g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,3WW i 1,3WBT

SMACZNEGO!

You may also like

4 komentarze

Zuza 23 lutego, 2018 - 11:08 am

poproszę na kolację 😀

Odpowiedz
Monika 15 marca, 2018 - 12:27 pm

Wygląda super i mam ochotę spróbować, jedno tylko pytanie – czy pominięcie kolendry będzie zbrodnią dla przepisu? Ja kolendry po prostu nie lubię… 🙂

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 15 marca, 2018 - 12:36 pm

Absolutnie nie, można pominąć kolendrę. Ja lubię, więc dodałam. Bez kolendry też będzie pysznie, bo gwiazdą jest tu soczewica.

Odpowiedz
Monika 15 marca, 2018 - 12:47 pm

Ale ekspres :))) Dziękuję!

Odpowiedz

Zostaw komentarz