Przepis na przystawkę idealną na świąteczny stół. Chrupiące, pieczone gniazdka ziemniaczane z niewielkimi jajeczkami w środku. Bardzo proste, ale jakie efektowne!

Jeśli poszukujecie przepisów na podanie jajek, to dobrze trafiliście. Zobaczcie mój przepis na gniazdka ziemniaczane ze świąteczną zawartością. Do środka można włożyć jajka przepiórcze, wtedy będą wyglądały jak prawdziwe gniazdka. W wersji „na bogato” do masy ziemniaczanej można dodać parmezan, który zaostrzy smak gniazdek. Jeśli zależy Wam na zaoszczędzeniu paru kalorii, połowę ziemniaków zamieńcie na cukinię, będzie lżej i szybciej (cukinia szybciej się upiecze, niż ziemniaki. Wielbicielom żółtego sera, przypominam serowe koszyczki, które niezmiennie cieszą się u mnie dużą popularnością w okolicy Wielkanocy. Zapewniam, że będą pięknie wyglądać na świątecznym stole. Do jajek oczywiście polecam majonez w wersji light.

gniazdka ziemniaczane

Składniki na 4 porcje:

500g ziemniaków
1 duże jajko
1/2 łyżeczki majeranku
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
4 średniej wielkości jajka lub 12 małych jajek przepiórczych
listki ulubionych ziół do przybrania

Ziemniaki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Osączyć i przełożyć do miski. Jajko roztrzepać, doprawić do smaku solą i pieprzem, a także majerankiem. W wersji „na bogato” można dodać do masy łyżkę tartego parmezanu. Szybko wymieszać.

Przygotować 4 okrągłe naczynia do zapiekania. Mi najlepiej się sprawdziły silikonowe foremki do babeczek, do których nic nie przywiera. Masę ziemniaczaną rozłożyć do foremek, układając na kształt gniazdek. Piec około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż gniazdka się zezłocą.

W czasie pieczenia gniazdek ugotować pozostałe jajka na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Upieczone gniazdka wyjąć z foremek i włożyć do nich jajeczka.

gniazdka ziemniaczane

1 porcja to ok. 175 kcal, węglowodany: 17g, białko: 11g, tłuszcz: 7g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,7WW i 1WBT

SMACZNEGO!