Przepis na pieczone roladki z piersi kurczaka faszerowanej łososiem w chrupiącej szynce prosciutto. Zaskakujące i bardzo smaczne połączenie.

Połączenie mięsa drobiowego i rybiego? Przyznam się, że to był eksperyment, jednak bardzo udany, więc dzielę się z Wami przepisem na roladki z piersi kurczaka z łososiem zawinięte w szynkę prosciutto. Z jednej strony jest na bogato, bo i kurczak, i łosoś, i dojrzewająca szynka wieprzowa, ale zapewniam Was, że danie nie jest przekombinowane. Wszystkie elementy obiadu na prawdę do siebie pasują. Zwykła pierś kurczaka nabrała klasy i zamieniła się w wykwintne i eleganckie danie. Lubię takie czary mary.

Składniki na 2 porcje:

duża pojedyncza pierś kurczaka
100g filetu łososia norweskiego bez skóry
5 plastrów szynki prosciutto lub parmeńskiej
sól i pieprz do smaku

Dodatki:
80g kaszy gryczanej
surówka z marchewki, selera i jabłka

Pierś kurczaka naciąć wzdłuż nie przecinając jednak mięsa do końca. Rozłożyć na płasko na desce i rozbić, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Mięso łososia oczyścić z ości i pokroić w kostkę, przełożyć do pojemnika blendera z końcówką rozdrabniającą. Doprawić solą i zmiksować na gładką masę, po czym rozsmarować ją na pierś kurczaka. Zawinąć w roladę. Szynkę parmeńską rozłożyć na desce tak, aby plastry na siebie nachodziły. Roladę owinąć ciasno w plastry szynki. Zamiast szynki wolno dojrzewającej można użyć cienkich plasterków boczku.

Tak przygotowane mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekać 25-30 minut. Szynka na wierzchu powinna stać się lekko przypieczona i chrupiąca, a mięso w środku jędrne i soczyste.

W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja gotuję kaszę w osolonym wrzątku w stosunku 2:1, czyli jedna objętość kaszy na dwie objętości wody, aż do wchłonięcia wody przez kaszę. Przygotować surówkę z marchewki, selera i jabłka, według tego przepisu.

Pieczeń wyciągnąć z piekarnika na deskę i pokroić w zgrabne krążki. Podawać od razu z kaszą i surówką.

roladki z piersi kurczaka i łososia

1 porcja to ok. 400 kcal, węglowodany: 44g, białko: 42g, tłuszcz: 13g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 4,4WW i 2,1WBT

SMACZNEGO!