Surówka z marchewki karotki, selera korzeniowego i soczystego jabłka to smaczny dodatek do drugiego dania lub popołudniowa przekąska. Bardzo prosty przepis i smaczna surówka.

Jestem marchewkożercą. Uwielbiam marchew pod każdą postacią. Chrupię ją na surowo, jem startą na tarce, ale również gotowaną, parowaną, pieczoną na słono i na słodko w marchewkowym cieście. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że wolę marchewkę od czekolady. Niech Was więc nie dziwi moja dzisiejsza surówka z marchewki i selera. Seler nie gra w niej pierwszych skrzypiec, nie obawiajcie się. Przepis jest super łatwy, a efekt bardzo smaczny. Wypróbujcie, jeśli nie macie pomysłu na warzywny dodatek do kotleta czy ryby, a zwykła surówka z marchewki i jabłka się Wam znudziła.

Składniki na 2 porcje:

200g marchewki
100g selera korzeniowego
100g jabłka np. Ligol (ważne żeby było soczyste)
1 płaska łyżeczka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego (3% tłuszczu)
szczypta soli

Marchew, seler i jabłko obrać cienko ze skórki. Marchew i selera zetrzeć na drobnych oczkach tarki, jabłko na nieco większych. Dodać łyżeczkę majonezu, łyżkę jogurtu naturalnego i wymieszać dokładnie. Doprawić szczyptą soli, jeszcze raz wymieszać i przełożyć do salaterki. I gotowe.

surówka z marchewki

1 porcja to ok. 100kcal, węglowodany: 15g, białko: 2g, tłuszcz: 4g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,5WW i 0,4WBT

SMACZNEGO!