Surówka z buraków. Prawdziwa. Z samych surowych warzyw. Prosta, bo nie trzeba tychże buraków piec, ani gotować. Jedyne co warto, to założyć rękawiczki ochronne, żeby nie mieć później czerwonych rąk od soku z buraków.

Jakiś czas temu pod przepisem na sandacza z buraczkami otrzymałam komentarz, że gotowane i tarte buraczki to nie surówka. Przyznam, że do tamtej pory nigdy nad tym nie myślałam, a tarte buraki nazywałam surówką. Jednak tamtego dnia moje życie się zmieniło bezpowrotnie. Długo nad tym myślałam i trochę z burakami kombinowałam. To dzięki tamtemu drobnemu komentarzowi zapraszam Was na nowy przepis. Voila! Prawdziwa surówka z buraków. Surowych.

Do przygotowania tej surówki nadają się małe bulwy buraków, które mają najwięcej smaku. Już niedługo na bazarkach i w warzywniakach pojawi się ćwikła, której liście można wykorzystać do botwinki, a korzenie do surówki. Surówkę bardzo szybko się przygotowuje, bo buraków nie trzeba ani piec, ani gotować. Jedynie zetrzeć na tarce. Warto przygotować ją nieco wcześniej, żeby przed podaniem odstawić w chłodne miejsce. Będzie smaczniejsza.

Indeks glikemiczny gotowanych buraków to 65, a surowych buraków jedynie 30. Dlatego polecam ten przepis osobom z cukrzycą i wszystkim które zwracają uwagę na indeks glikemiczny.

surówka z buraków

Składniki na 4 porcje:

4 niewielkie surowe buraki ćwikłowe (max. po 90-100g każdy)
2 ogórki gruntowe lub jeden długi ogórek szklarniowy
1 łyżka oleju rydzowego (lub innego dobrej jakości oleju do stosowania na zimno)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka niezbyt ostrej musztardy delikatesowej
2 łyżki posiekanych ziół (u mnie koperek, szczypior i bazylia)

Buraki obrać cienko ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Najlepiej włożyć do tego gumowe rękawiczki, gdyż sok z buraków mocno barwi skórę i ciężko go zmyć.

Olej, sok z cytryny i musztardę wymieszać w miseczce, tak aby powstał jednolity sos. Wylać go na buraczki i wymieszać dokładnie.

Ogórki obrać cienko ze skórki i pokroić w cienkie talarki. Plasterki ogórków ułożyć dookoła na talerzykach sałatkowych. Buraczki z sosem położyć na środku i posypać posiekanymi ziołami. Przed podaniem surówkę schłodzić minimum 20 minut w lodówce.

surówka z buraków

1 porcja to ok. 70 kcal, węglowodany: 8g, białko: 2g, tłuszcz: 3g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 0,8WW i 0,3WBT

SMACZNEGO!