Dziś w ramach #fishfriday znów zapraszam Was na rybkę. Na talerzu smażony sandacz na masełku z ziołami i czosnkiem, gotowana czarna soczewica i surówka z różowej kapusty pekińskiej, jabłka, marchewki i pora. Łatwo, smacznie i przyjemnie.

Sandacz to pyszna ryba. W dodatku sandacz jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Niewiele mu potrzeba, żeby mógł zostać prawdziwą gwiazdą na talerzu. Najprostszą metodą przygotowania jest jego usmażenie, jednak nie w głębokim tłuszczu, a na odrobinie masła aromatyzowanego rozmarynem i czosnkiem. Do smaku brakuje mu jedynie szczypty soli i odrobiny świeżo mielonego pieprzu. Proste jedzenie lubi proste dodatki, stąd podałam go z ugotowaną czarną soczewicą o nazwie Beluga i surówką z kapusty pekińskiej według przepisu mojej babci.

sandacz na soczewicy

Składniki na 4 porcje:

4 filety sandacza (ze skórą) po ok. 120g
łyżka masła
gałązka świeżego rozmarynu
3 ząbki czosnku w łupinkach
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
120g czarnej soczewicy Beluga
surówka z kapusty pekińskiej

Soczewicę przepłukać na sitku, wrzucić do garnka i zalać wodą. Po zagotowaniu wody, osolić ją (jak do ziemniaków). Gotować do miękkości jakieś 30-40 minut.

Przygotować surówkę z kapusty pekińskiej, marchewki, pora i jabłka lub też inną ulubioną surówkę. Szczegółowy przepis krok po kroku na surówkę z kapusty pekińskiej znajdziecie tutaj.

Sandacza umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Filety oczyścić, czyli pęsetą usunąć ości, jeśli są widoczne. Oprószyć solą i pieprzem. Masło rozpuścić na patelni, dodać do niego gałązkę rozmarynu i rozgniecione ząbki czosnku razem z łupinkami. Na rozgrzany tłuszcz wyłożyć filety sandacza skórą do dołu. Smażyć 2-3 minuty na dość dużym ogniu, aż skóra się zrumieni. Odwrócić na drugą stronę, smażyć jeszcze minutkę.

sandacz na patelni

Soczewicę odcedzić i wyłożyć na talerz. Na soczewicy podać smażone filety sandacza. Danie podawać z ulubioną surówką. U mnie jest to surówka z kapusty pekińskiej (przepis).

sandacz na czarnej soczewicy i surówka z kapusty pekińskiej

1 porcja to ok. 200 kcal, węglowodany: 12g, białko: 27g, tłuszcz: 5g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,2WW i 1,5WBT
Obliczenia obejmują porcję ryby i czarnej soczewicy. Należy doliczyć ilość makroskładników z surówki.

SMACZNEGO!