Kto powiedział, że suflety powinny być na słodko?? U mnie suflet jest zielony, ma delikatny posmak muszkatu i nutkę parmezanu. Jego bazą jest brokuł i ubite na sztywną pianę białka jajek. Idealnie nadaje się na lekką kolację dla diabetyków, bo przecież nikt nie lubi chodzić spać głodny.

Słowo „suflet” pochodzi od francuskiego słowa „souffler”, oznaczającego dmuchanie i nadymanie. Jak sama nazwa wskazuje, suflet to napompowane powietrzem ciasto. Najczęściej spotykane jest w wersji na słodko (może dlatego, że suflety są super pyszne), ale można również przygotować suflet w wersji wytrawnej, na słono. Ja podjęłam to wyzwanie i wyszła mi super smaczna kolacja! Zobaczcie zresztą sami!

suflet brokułowy

Składniki na 2 porcje:

ugotowane różyczki niewielkiego brokuła
2 jajka
łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/3 szklanki mleka 1,5%
20g tartego parmezanu
sól, świeżo mielony pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
masło do posmarowania foremek

Do tego przepisu można użyć ugotowanych różyczek brokuła, które zostały po obiedzie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ugotować je specjalnie. Trzeba je tylko przed przyrządzeniem ostudzić, bo dodanie gorącego brokuła do ubitej piany spowoduje jej natychmiastowe klapnięcie.

W rondelku przygotować sos beszamelowy. Podgrzać mleko z przyprawami i łyżką mąki, zagotować ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, chwilę jeszcze mieszać i trochę ostudzić. Dodać żółtka jajek i zimne różyczki brokuła, a także starty na tarce ostry ser, parmezan. Wymieszać dokładnie.

Z białek ubić sztywną pianę. Połączyć masę brokułową z ubitą pianą i wyłożyć do dwóch kokilek (żaroodpornych foremek do zapiekania) wysmarowanych delikatnie masłem. Można też użyć foremek silikonowych, tych nie trzeba smarować masłem, bo ciasta do nich nie przywierają.

Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wyjąć ostrożnie (bo naczynia będą bardzo gorące) i od razu podawać. Suflety mocno urosną i najbardziej apetycznie wyglądają natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Wraz z upływem czasu, będą opadać.

suflet brokułowy na widelcu

1 porcja to ok. 235kcalwęglowodany: 11g, białko: 16g, tłuszcze: 14g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,1WW i 1,9WBT

SMACZNEGO!

 

Jeśli oglądnęliście ten odcinek i przypadł Wam do gustu, zostawcie mi jakiś znak pod filmem. Najlepiej łapkę w górę, komentarz i subskrypcję mojego kanału na Youtube. Jeśli dodatkowo zaznaczycie „dzwoneczek”, to Youtube powiadomi Was, jak tylko dodam coś nowego.

To co? Mogę liczyć na Wasze wsparcie??