Wytrawne warzywne babeczki

by dietolog
Przepis na wytrawne, wielobarwne warzywne babeczki. Bez mąki, glutenu i laktozy. Delikatne w smaku i atrakcyjne wizualnie. Świetna propozycja na samodzielną, lekką warzywną przekąskę czy jako starter przed obiadem.

Nie byłabym sobą, gdybym nie przetestowała jakiegoś nowego przepisu przy okazji Świąt. Kiedy tradycja miesza się z nowoczesnością, cieszymy się prawdziwą paletą barw i smaków na stole. Te warzywne babeczki to taka kompilacja wszystkiego co dobre. Są piękne, kuszą kolorami. Są zdrowe, bo to głównie warzywa. Są pyszne i delikatne w smaku. Polecam nie tylko od święta. Osobiście z chęcią bym zjadła taki aperitif przed dobrym obiadem np. szparagami zapiekanymi pod beszamelem.

warzywne babeczki

Składniki na 10 babeczek:

300g ugotowanych lub pieczonych czerwonych buraków
100g czerwonej soczewicy
100g ugotowanej marchewki (może być z bulionu warzywnego lub z niedzielnego rosołu)
300g gotowanego brokuła (może być ugotowana do miękkości łodyga)
150g ziemniaków, pokrojonych w kostkę i ugotowanych
150g gotowanych białych warzyw korzeniowych (seler, pietruszka, pasternak)
4 jajka
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku

Do przygotowania babeczek niezbędne będą blender (ja używam takiego z pojemnikiem i nożem rozdrabniającym i 10 silikonowych foremek na babeczki. Warzywa korzeniowe można ugotować w wywarze warzywnym, bulionie czy też przy okazji gotowania warzyw na sałatkę jarzynową.

Przygotować warstwę czerwoną. Gotowane lub upieczone buraki zetrzeć na tarce, odcisnąć jeśli zawierają dużo soku i przełożyć do pojemnika blendera. Zmiksować na gładką masę z jajkiem. Wyłożyć po łyżce masy do foremek.

Przygotować warstwę pomarańczową. Soczewicę ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Ostudzić i przełożyć do pojemnika blendera. Dodać gotowaną marchewkę i 1/2 łyżeczki kurkumy. Zmiksować z kolejnym jajkiem. Wyłożyć kolejną warstwę do silikonowych foremek.

Przygotować masę zieloną. Ugotowanego brokuła zmiksować z jajkiem. Masę doprawić solą i pieprzem. Rozprowadzić kolejną warstwę masy do silikonowych foremek.

Przygotować białą masę. Ugotowane w osolonym wrzątku ziemniaki zmiksować z białymi warzywami korzeniowymi, jajkiem i gałką muszkatołową. Nanieść ostatnią warstwę babeczek w foremkach silikonowych.

Tak przygotowane warzywne babeczki piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem (180 stopni z grzaniem góra-dół). Wyjąć, ostudzić i ostrożnie wyjąć.

warzywne babeczki

Z racji tego, że w babeczkach nie ma mąki ani bułki tartej, są bardzo delikatne i mięciutkie. Stąd trzeba uważać, przy wyciąganiu ich z foremek. Najlepiej sprawdzą się foremki silikonowe (bo są plastyczne i można je odwrócić na drugą stronę), no i nie trzeba smarować ich tłuszczem (masa nie przywiera). Warzywne babeczki najlepiej podawać na zimno. Świetne są zarówno same, jak również będą pasować do sosu koperkowego i plastra wędzonego łososia.

1 sztuka zawiera ok. 115 kcal, węglowodany: 13g, białko: 7g, tłuszcz: 3g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,3WW i 0,6WBT

SMACZNEGO!

 

You may also like

1 komentarz

Marcepanowa kuchnia 2 kwietnia, 2018 - 2:00 pm

Bardzo fajny pomysł , na pewno kiedyś wypróbuje 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz