Dodatki grillowe dla diabetyka w moim wykonaniu to zdrowe i pożywne sałatki na bazie kolorowych warzyw i naszych polskich, wspaniałych kasz. Zobaczcie jak wygląda grillowanie u mnie w domu, a raczej w ogrodzie.

W przepisach na dodatki grillowe wykorzystuję moją ulubioną kaszę pęczak, kaszę gryczaną, cukinię i wiele kolorowych warzyw. Jest niebanalnie i przepysznie. Do wyboru, do koloru. Zobaczcie zresztą sami i koniecznie przetestujcie moje przepisy przy okazji najbliższego grillowania, a potem dajcie mi znać jak sprawdziła się alternatywa dla chleba i bułeczek.

Zerknijcie też na pozostałe filmy na moim kanale Youtube. Liczę na lajki, jeśli spodoba się Wam przepis i komentarze. A jeśli chcecie zostać ze mną dłużej, subskrybujcie mój kanał.

Kolorowa sałatka z pęczakiem
100g kaszy jęczmiennej pęczak
2 pomidory śliwkowe
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
czerwona cebula
łyżka oleju lnianego
sok z cytryny
sól
Kaszę pęczak ugotować al dente w osolonym wrzątku w proporcji 2:1, ostudzić. Z pomidorów usunąć gniazda nasienne i miąższ pokroić w dosyć drobną kostkę. Papryki pokroić w podobną kostkę jak pomidory. Cebulę posiekać drobno. Wszystkie warzywa dodać do kaszy i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku łyżka oleju lnianego i odrobiną soku z cytryny.
100g sałatki to ok. 80kcal, węglowodany 14g, białko: 2g, tłuszcz: 2g
1,4WW
0,2WBT
Kasza gryczana
100g kaszy gryczanej
1/2 pęczka pietruszki
sok z 1/2 niewielkiej cytryny (opcjonalnie)
sól i świeżo mielony pieprz
Kaszę gryczaną ugotować w osolonym wrzątku i ostudzić. Do kaszy dodać 1/2 posiekanego pęczka pietruszki, doprawić pieprzem i sokiem z cytryny.
100g sałatki to ok. 100 kcal, węglowodany: 19g, białko: 4g, tłuszcz: 1g
1,9WW
0,2WBT
Surówka z cukinii
2 niewielkie młode cukinie
spora szczypta soli
1/2 pęczka pietruszki
sok z 1/2 cytryny
Cukinie umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na cienkie paski za pomocą łopatki do sera lub obieraczki do warzyw. Posolić i odstawić na 20-30 minut, żeby cukinia wypuściła nadmiar wody. Odcisnąć i przełożyć do miski. Dodać posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Wymieszać dokładnie i podawać.
100g surówki to ok. 25kcal, węglowodany: 5g, białko: 1g
0,5WW