Przepis na deser dla diabetyka. Domowa granola z jogurtem i owocami jagodowymi, to moja odchudzona i „odcukrzona” wersja angielskiego deseru, który poznałam kilka lat temu mieszkając w Edynburgu.

Deser, którym się inspirowałam to słodki i ciężki „trifle”. W skrócie, biszkopty przełożone kremem na bazie mascarpone i śmietany, a dodatkowo jeszcze warstwą słodkiego musu owocowego. Prawdziwa bomba kaloryczna! Tłusto i z wysokim indeksem glikemicznym. Jednak w mojej wersji jest to odpowiedni deser dla diabetyka. Jak go zmodyfikowałam? Przygotowana w domu granola jest zdecydowanie zdrowsza od kupnej, najczęściej pokrytej słodką glazurą z syropu glukozowo-fruktozowego. Słodycz nadałam używając lekko słodkiego mleka owsianego i płaskiej łyżki miodu (na 6 porcji). Zamiast tłustego kremu u mnie jest jogurt naturalny, który nadaje deserowi lekkości. Słodki mus owocowy zamieniłam na świeże owoce jagodowe, które są wśród wszystkich owoców najlepszym wyborem dla osób z cukrzycą.

To danie sprawdzi się też idealnie nie tylko w formie deseru, ale jako drugie śniadanie. Przypieczone płatki owsiane i bakalie tworzą pyszną kompozycję smaków, a w połączeniu z jogurtem naturalnym i niewielką ilością pełnych witamin owoców jagodowych, stanowią pełnowartościowy posiłek, który dodaje energii.

granola deser dla diabetyka

Składniki na 6 porcji:
120g płatków owsianych górskich
20g ziaren słonecznika
20g orzechów laskowych
20g płatków migdałowych
20g miodu
120ml mleka owsianego
600ml jogurtu naturalnego 1,5%
300g borówek
Płatki owsiane, orzechy i pestki wsypać do miski. Mleko podgrzać, dodać do niego miód i wymieszać, aż miód się rozpuści. Ciepły płyn wlać do suchych składników granoli. Mieszać do momentu, aż mleko się wchłonie.

Mieszankę przełożyć na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc cienką warstwę i zapiekać ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. W trakcie pieczenia warto przemieszać granolę 2-3 razy, żeby zapiekła się równomiernie. Jest gotowa, kiedy nabierze złocistego, brązowego koloru i chrupkości. Granolę wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Granolę można przechowywać w słoiku 3-4 tygodnie (ale mi się jeszcze nigdy nie udało tak długo). Jej ilość wystarczy na przygotowanie 6 deserów.

Do niskich, szerokich szklanek włożyć po czubatej łyżce zimnego jogurtu naturalnego, następnie po łyżce granoli i kilka borówek, a potem ponownie jogurt, granola i borówki. Najlepiej podawać od razu. Deser można też przygotować wcześniej i schłodzić w lodówce.

deser dla diabetyka granola

1 porcja to ok. 210 kcal, węglowodany: 25g, białko: 10g, tłuszcz: 8g
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,5WW i 1,1WBT
SMACZNEGO!

Jeśli przepis się Wam podoba, dajcie mi o tym znać! Mile widziane nowe subskrypcje, łapki w górę i komentarze 🙂

Sprawdźcie też inne filmiki na moim kanale Youtube. Przy okazji nie zapomnijcie wcisnąć guziczka subskrypcji i dzwoneczka (wtedy wyskoczy Wam powiadomienie jak wrzucę nowy filmik).

#talerzdiabetyka