Przepis na zdrowy deser z jogurtem naturalnym, nasionami chia, tartym jabłkiem i cynamonem. Bardzo łatwy w przygotowaniu, przy czym jest nieprzesłodzony i przepyszny. Idealny dla diabetyków. Po dodaniu do niego granoli, świetnie sprawdzi się w roli drugiego śniadania.

Zauważyłam, że przepisy na desery cieszą się największą popularnością. Wcale się nie dziwię, sama lubię od czasu do czasu przekąsić coś słodkiego. Jednak ze względu na cukrzycę, a także dodatkowe pociążowe kilogramy, nie mogę pozwolić sobie na każde słodkie szaleństwo. Staram się, żeby każdy to co jem miało jak najwięcej wartości odżywczych, tym bardziej, że jeszcze karmię piersią. Zatem wymyślam kolejne wersje zdrowego i smacznego jedzenia, a to jest kolejny pomysł na zdrowy deser.

zdrowy deser warstwowy

Składniki na 1 porcję:

250g jogurtu naturalnego 3%
łyżka nasion chia
1 niewielkie jabłko
łyżeczka cynamonu
1 łyżka domowej granoli (opcjonalnie – można pominąć, ale fajnie chrupie)

150g jogurtu wymieszać z nasionami chia, włożyć do szklanki lub słoika i odstawić do napęcznienia. Nasiona chia zwiększą swoją objętość, wystarczy 30 minut, ale jeśli ta część deseru ma mieć konsystencję żelu, to najlepiej przygotować ją dzień wcześniej i wstawić do lodówki.

Jabłko obrać cienko ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać cynamon i wymieszać. Wyłożyć warstwę tartego jabłka z cynamonem na jogurt wymieszany z nasionami chia. Następnie łyżka domowej granoli, która nada chrupkości. Następnie pozostały jogurt. Na wierzchu posypać cynamonem przesianym przez sitko.

zdrowy deser

W porcji znajduje się ok. 270 kcal, węglowodany: 25g, białko: 15g, tłuszcz: 12g

Informacje dla diabetyków: taki deser to 2,5WW i 1,6WBT

SMACZNEGO!