Pyszna sałatka z rukoli, suszonych pomidorów, szynki parmeńskiej i parmezanu. Świetny przepis na kolację lub lekki posiłek z niewielką ilością węglowodanów.

Duża ilość węglowodanów w posiłku może prowadzić do hiperglikemii, szczególnie u osób z cukrzycą typu 2. Ja także staram się nie jeść za dużo węgli na noc i wieczorem wybieram sałatki. Z doświadczenia wiem, że sama sałata i warzywa nie zapewnią uczucia sytości do rana, dlatego do sałatki dodaję produkty białkowo-tłuszczowe. Sałatka z rukoli z suszonymi pomidorami, szynką parmeńską i parmezanem jest jedną z moich ulubionych sałat. Lubię ją porównywalnie do innej sałatki z rukolą, w wersji z pieczonym burakiem i serem feta.

sałatka z rukoli

Składniki na 1 porcję:
garść rukoli
20g długodojrzewającej szynki np. parmeńskiej
10g grubych wiórów parmezanu
2 niewielkie suszone pomidory w oleju
3-4 zielone oliwki (mogą być też czarne)
1/2 łyżeczki nasion słonecznika
Sos winegret (6 porcji):
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
1 łyżka oliwy
1 łyżka wody (opcjonalnie, jeśli sos jest zbyt gęsty)
płaska łyżeczka miodu
ząbek czosnku
szczypta soli (opcjonalnie)
Rukolę opłukać dokładnie, osączyć i wyłożyć na głęboki talerz. Na liście rukoli wyłożyć kolejno: porwane plastry długo dojrzewającej szynki parmeńskiej, drobno pokrojonych suszonych pomidorów, grubo tartego parmezanu, pokrojone oliwki.
Do niewielkiego słoika wlać po łyżce oliwy, oleju z suszonych pomidorów, płaską łyżeczkę miodu i czosnek. Zakręcić i energicznie wymieszać potrząsając słoikiem. Jeśli trzeba, można dodać odrobinę wody i sól do smaku.
Sałatkę skropić sosem winegret i na końcu posypać nasionami słonecznika. Moim zdaniem najlepiej smakuje wieczorem.
sałatka z rukoli
1 porcja to ok. 210 kcal, węglowodany: 9g, białko: 18g, tłuszcz: 25g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 0,9 WW i 3 WBT

SMACZNEGO!