Przepis na szparagi zapiekane z piersią kurczaka, mozzarellą i sezamową posypką. Lekko, wiosennie i przyjemnie. Danie jest banalnie łatwe w przygotowaniu, ale na prawdę robi wrażenie.

Szparagi, szczególnie te zielone, są moim ulubionym majowym warzywem. Wybitnie na mnie działają, poprawiają mój nastrój i sprawiają, że wprost nie mogę się doczekać kolacji. To jest właśnie przepis idealny na kolację. Jest smacznie, niezbyt obciążająco dla układu pokarmowego, ale również jest sycąco.  Po takiej kolacji bez obawy mogę iść spać, głód mnie w środku nocy nie obudzi. Zobaczcie też inne moje przepisy na szparagi.

szparagi na talerzu

Składniki na 4 porcje:

pęczek dosyć grubych szparagów (12 sztuk)
duża pierś kurczaka (lub 2 małe)
kulka mozzarelli light (125g)
2 łyżki oleju sezamowego
łyżeczka sezamu
sól i pieprz

Surówka z marchewki i jabłka
1 duża marchew
1 soczyste jabłko np. Ligol

Szparagi wypłukać i oderwać zdrewniałe końce. Końcówek nie trzeba wyrzucać, można z nich zrobić fantastyczną zupę, zobaczcie jak ją robię na moim kanale YT, o tutaj. Zostawcie mi jakiś znak, jak zawędrujecie na mój kanał – lajk, subskrypcja czy komentarz są baaaardzo mile widziane.

Wracając do szparagów, najlepiej przełożyć je do miski i skropić łyżką oleju sezamowego – wymieszać, aby pokryły się olejem, jednocześnie uważając żeby ich główki się nie połamały. Pierś kurczaka pokroić wzdłuż na 12 cienkich i długich pasków (można je trochę rozbić, żeby były płaskie, oprószyć solą i pieprzem, przełożyć do miski, dodać łyżkę oleju sezamowego i wymieszać. Mozarellę pokroić na 12 plasterków.

Każdego szparaga oddzielnie owinąć w pasek mięsa drobiowego, wkładając do środka plasterek mozzarelli. Szparagi układać w naczyniu żaroodpornym i posypać nasionami sezamu.

szparagi przed upieczeniem

Zapiekać ok. 30 minut w 180 stopniach, aż mięso i nasiona sezamu się lekko zrumienią. Gotowe szparagi podawać najlepiej z warzywami. U mnie jest to najprostsza pod słońcem surówka z marchewki i jabłka. Wystarczy marchew i jabłko najpierw obrać ze skórki, następnie zetrzeć na drobnych oczkach tarki, dokładnie wymieszać i surówka gotowa. Prosto i pysznie. Możecie też skorzystać z innych przepisów na surówki z mojego bloga.

szparagi słońce ogród

1 porcja to ok. 270 kcal, węglowodany: 10g, białko: 31g, tłuszcz: 12g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1WW i 2,7WBT

SMACZNEGO!