Tym razem mam dla Was przepis na białe szparagi. Podaję je z mięsnymi pulpetami i kaszą pęczak z warzywami. Danie jest szybkie w przygotowaniu, zdrowe i bardzo smaczne.

Na blogu mam już sporo przepisów na zielone, ale rzadko przygotowuję białe szparagi. Przyznaję, głównie z lenistwa. Białe szparagi trzeba obierać, a zielonych nie. Kwestia wygody i prostoty przygotowania zazwyczaj wygrywa. Ja też nie lubię spędzać połowy dnia w kuchni, szczególnie latem, kiedy na zewnątrz świeci słońce i wprost zachęca do spacerowania. Jednak mój dzisiejszy przepis nie jest zbyt trudny i można go szybko zrobić.

białe szparagi, pulpety i pęczak z warzywami
Składniki na 2 porcje:

białe szparagi (pęczek)
300g mięsa mielonego (u mnie mieszane wieprzowo-wołowe)
1 cebulka dymka razem z zieloną częścią
1 niewielkie jajko
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka śmietany 12% (opcjonalnie)
60g kaszy pęczak
1 średnia marchewka
1/2 średniego selera korzeniowego
1 niewielka cukinia
łyżka oliwy
gałązka świeżego tymianku
natka pietruszki
bulion warzywny lub woda do gotowania

Mięso przełożyć do miski, wbić do niego jajko, dodać posiekaną dymkę, doprawić sporą szczyptą soli i pieprzu, wyrobić na jednorodną masę. Z masy mięsnej przygotować niewielkie kotlety mielone (mi wyszło 12 niewielkich pulpetów). Na patelnię wlać chochlę bulionu lub lekko osolonego wrzątku. Na wrzący płyn wrzucać kotlety (tak żeby kotlety były zanurzone do połowy) i gotować je 5-6 minut z jednej strony, po czym obrócić na drugą stronę na kolejne 2-3 minuty. Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę śmietany i wymieszać dokładnie. Można zredukować płyn i użyć go jako sosu.

Kaszę pęczak ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew i selera obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, przeciąć wzdłuż na 4 części, usunąć wewnętrzną część z pestkami. Miąższ cukinii pokroić w kostkę o wielkości podobnej do pozostałych krojonych warzyw. Warzywa podsmażyć na patelni z łyżką oliwy, dodać ugotowaną kaszę pęczak, doprawić świeżo siekanym tymiankiem i jeśli potrzeba, szczyptą soli.

Przygotować szparagi. Obciąć zdrewniałe końcówki i za pomocą obieraczki do warzyw obrać skórkę z wierzchu na wysokości mniej więcej 2/3 każdego szparaga od dołu. Szparagi przełożyć na dużą patelnię i zalać bulionem lub lekko osolonym wrzątkiem, tak żeby płyn je przykrył. Jeśli szparagi są grube, można dodać szczyptę cukru, żeby zniwelować ewentualną goryczkę (w grubszych szparagach może się zdarzyć). Gotować około 5-7 minut, aż szparagi będą miękkie (sprawdzić wbijając widelec w grubszą część szparaga).

Szparagi wyjąć na talerze, podawać z kaszą i warzywami oraz mięsnymi pulpetami. Po wierzchu posypać posiekaną natką pietruszki.

białe szparagi, pulpety i pęczak z warzywami

1 porcja to ok. 500 kcal, węglowodany: 32g, białko: 39g, tłuszcz: 24g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 3,2WW i 3,7WBT

SMACZNEGO!