Czy trudno jest zrobić domowe lody? Moje to prościzna! Każdy smak ma jedynie 2 składniki. Są zdrowe, bo wykorzystuję jedynie naturalne składniki. Są wegańskie, bo nie używam produktów odzwierzęcych. Są bez laktozy, bo nie ma w nich produktów mlecznych. Są też bezglutenowe! Oferuję Wam dziś aż trzy smaki – truskawka, czekolada i pietruszka! Co Wy na to?

Lody mają swoich zwolenników, jak i zagorzałych przeciwników. Kiedyś były pakowane w kostkę jak masło, dziś mamy tysiące ich rodzajów. Jakie są najlepsze? Ja proponuję Wam domowe lody, które zrobicie z owoców. Potrzebujecie tylko mocnego blendera z końcówką rozdrabniającą i zamrażalnika.

Takie domowe lody świetnie sprawdzą się dla maluchów. Jak widzę te niebiesko-żółte mieszanki w intensywnych kolorach z jakąś popularną kreskówką na opakowaniu, to zastanawiam się komu ma to służyć? Dzieci przyzwyczajają się do cukru – dorośli się od niego odzwyczajają. Konserwanty, barwniki i sztuczne zapełniacze – też tego staramy się unikać. Recepta jest prosta – zróbcie dzieciakom domowe lody.

A jak sprawa wygląda przy cukrzycy? Moim zdaniem takie lody są o niebo zdrowsze od sklepowych wypełnionych cukrem. Fruktoza z banana idzie w towarzystwie witamin, minerałów i błonnika, co hamuje nieco wzrost glikemii. Porcje też nie mogą być przesadzone, standardowo jest to 100g owoców. Każdy musi przetestować na sobie. Poniżej są też obliczenia.

domowe lody

Składniki na 4 porcje lodów:

3 średnie banany
100g truskawek
pęczek natki pietruszki
łyżeczka kakao

Owoce należy przygotować dzień wcześniej. Banany obrać ze skórki i pokroić w talarki, podzielić na 100g porcje i każdą osobno włożyć w pojemniku do zamrażalnika. Truskawki umyć, usunąć szypułki i też zamrozić (ewentualnie można użyć truskawek z mrożonki).
Wyjąć porcję zamrożonego banana i truskawek, przełożyć do pojemnika blendera i rozdrobnić na gęstą masę. Przełożyć do miseczek/pucharków, można na czas robienia kolejnych wariantów smakowych schować do zamrażalnika.
Następnie kolejną porcję banana zmiksować z łyżeczką kakao i również rozłożyć do pucharków. Ostatnią porcję banana zmiksować z posiekaną natką pietruszki (świeżą, nie mrożoną).
domowe lody dietolog
1 porcja (3 gałki) to ok. 95kcal, węglowodany: 22g, białko: 1g, tłuszcz: 0,5g
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,2WW
SMACZNEGO!

Ja przedstawiłam Wam 3 wersje smakowe, ale z powodzeniem możecie zrobić swoje smaki np. malinowe (dodając do banana mrożone maliny) albo orzechowe (dodając masło orzechowe i pokrojone orzechy). Tak przygotowaną masę możecie też przełożyć do pojemników na lody i zamrozić tworząc super zdrowe lody na patyku.

Jeśli podobają się Wam moje filmy, dajcie mi o tym znać! Subskrybujcie mój kanał i wciskajcie łapki w górę! Z góry dzięki!!!