Wyrazista w smaku sałatka z rukoli, truskawek i sera feta to nie lada gratka dla każdego, kto lubi nieco ostrzejsze smaki. Niech Was nie zwiedzie jej delikatna powierzchowność. Ta sałatka jest ostra i orzeźwiająca.

Uwielbiam takie kulinarne szaleństwa. Niby nic specjalnego, zwykła sałatka, ale jej smaki przenikają się i doskonale wzajemnie uzupełniają. Sałatka z rukoli występowała już na moim blogu, o na przykład tutaj w towarzystwie szynki parmeńskiej, jednak nigdy w towarzystwie truskawek. To był błąd, bo to połączenie jest mistrzowskie. Lepiej późno, niż wcale. A najlepiej w sezonie, kiedy łatwiej o dostęp do super słodkich i niewielkich truskawek. Do tego lekko słony, półtłusty lub odtłuszczony ser feta (ale jeśli ktoś lubi może użyć sera pleśniowego), ciemny ocet balsamiczny i świeżo mielony czarny pieprz. Nieskromnie powiem, że wyszła mi rewelacyjna.

sałatka z rukoli

Składniki na 1 porcję:

garść młodej rukoli
100g niewielkich truskawek
50g sera feta półtłustego
1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
świeżo mielony czarny pieprz

Rukolę opłukać dokładnie pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku. Truskawki poprzecinać na połówki lub w ćwiartki. Ser feta pokroić w kostkę. Rukolę wyłożyć na talerz, posypać truskawkami i fetą, skropić octem balsamicznym i oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem.

1 porcja to ok. 125 kcal, węglowodany: 10g, białko: 8g, tłuszcz: 6g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1WW i 0,8WBT

SMACZNEGO!