Orzeźwiająca i lekka surówka z cykorii i grejpfruta – mam nowy przepis i nie zawaham się go użyć ponownie. Przetestowałam i powiem Wam, że jest na prawdę spoko. Sama się nie spodziewałam, że będzie aż tak dobra. Z pewnością będę wracać do tej surówki.  

Latem królują u nas surówki – od tych najprostszych z kapusty pekińskiej czy z czerwonej kapusty, po bardziej wyszukane z mniej popularnych produktów np. z marchewki, mango i kopru włoskiego. Dziś mam dla Was nową inspirację. Moja surówka z cykorii i grejpfruta jest zupełnie inna od wszystkich, jakie znacie. Połączenie goryczki z cykorii z podobną nutą w grejpfrucie było strzałem w dziesiątkę. Polecam zarówno jako dodatek do obiadu, jak również jako samodzielną przekąskę.

Odnoszę wrażenie, że cykoria nie jest jakoś specjalnie popularna, jednak niesłusznie. Ma niewiele kalorii (21kcal w 100g), a sporo witamin (A, C, E, K, z grupy B) i minerałów (fosfor, żelazo, selen, mangan, cynk, magnez, wapń i potas), a do tego bardzo oryginalny smak. Połączyłam cykorię z grejpfrutem, który ma świetną sławę i jest polecany jako owoc idealny dla diabetyków. Skąd ta sława? Pewnie od antyoksydantu o nazwie neringenina, który to wspomaga trawienie tłuszczów i uwrażliwia organizm na insulinę (to tak w uproszczeniu). Neringenina nadaje grejpfrutom gorzki smak. Pomyślicie pewnie, że to gorzkie i tamto, ale w mojej surówce smaki świetnie zagrały. Dodałam jogurt naturalny, trochę orzechów i zakwasiłam sokiem z cytryny. Na prawdę pysznie!

surówka z cykorii i grejpfruta

Składniki na 4 porcje:

2 grejpfruty
500g cykorii (4-5 sztuk)
18ocl jogurtu naturalnego 3%
15g posiekanych orzechów włoskich (łyżka)
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli i świeżo mielony pieprz

Grejpfruty obrać ze skórki, podzielić na cząstki usuwając wszystkie błonki i pestki. Miąższ pokroić w kostkę lub porwać na mniejsze kawałki.

Cykorię podzielić na listki i opłukać, następnie pokroić wzdłuż na paski.

Jogurt wymieszać z posiekanymi orzechami, sokiem z cytryny, doprawić szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.

Cykorię wymieszać z grejpfrutem, zalać sosem jogurtowym i wymieszać.

surówka z cykorii i grejpfruta

1 porcja to ok. 130 kcal, węglowodany: 18g, białko: 6g, tłuszcz: 4g

Informacje dla diabetyków: w jednej porcji znajduje się 1,8WW i 0,6WBT

SMACZNEGO!