Grubo krojona, chrupiąca i kolorowa surówka z kapusty pekińskiej i czerwonej cebuli. Kusi barwami, wybornie smakuje, świetnie pasuje jako dodatek do drugiego dania, ale również sprawdzi się w roli lekkiej przekąski. Prosty przepis na surówkę inspirowany przepisem mojej babci.

Surówka z kapusty pekińskiej to jeden z moich ulubionych warzywnych dodatków do obiadu. Czasem kapustę bardzo drobno kroję, a pozostałe składniki trę na tarce. Tak robi moja babcia i z jej przepisu najchętniej korzystam – surówka z kapusty pekińskiej mojej babci. Jednak czasem lubię poeksperymentować i tym razem postanowiłam, że moja surówka będzie mocniej chrupiąca i bardziej kolorowa, niż zwykle. Stąd nie użyłam tarki tak jak zazwyczaj, tylko wszystkie warzywa pokroiłam w słupki za pomocą noża. Wiem, że to ciut bardziej pracochłonne, jednak efekt bardzo mnie zadowolił. Zamiast delikatnego pora, użyłam intensywnej w kolorze i lekko słodkiej czerwonej cebuli. Niewątpliwą zaletą czerwonej cebuli jest to, że nie jest tak ostra jak jej biała siostra i nie szczypie w oczy podczas krojenia. W smaku także jest o niebo delikatniejsza od białej cebuli. Czasami takie maleńkie modyfikacje, jak sposób pokrojenia warzyw czy wybór odmiany warzywa w innym kolorze, zupełnie odmieniają oblicze potraw, które znamy od dziecka. Dzięki temu możemy je odkrywać na nowo.

surówka z kapusty pekińskiej

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

1/2 średniej wielkości białej kapusty pekińskiej
1 duża marchewka lub kilka małych
1 średnia czerwona cebula
1 duże i soczyste jabłko (np. Ligol lub Jonagored)
trochę soku z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Kapustę pokroić wycinając twardy głąb ze środka. Marchew obrać ze skórki i pokroić nożem w cienkie słupki w miarę równej długości. Jabłko obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w słupki podobnej wielkości co marchew. Cebulę obrać i pokroić (wzdłuż) w dosyć cienkie piórka.

Pokrojone warzywa wrzucić do miski, skropić odrobiną soku z cytryny, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

surówka z kapusty pekińskiej

1 PORCJA TO OK. 60 KCAL, WĘGLOWODANY: 12G, BIAŁKO: 2G, TŁUSZCZ: 0,4G

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,2WW i 0,1WBT

SMACZNEGO!