Pierś kurczaka pieczona w liściu chrzanu, fasolka szparagowa i mizeria

by dietolog
Przepis na soczystą pierś kurczaka zawiniętą w liść chrzanu i upieczoną w piekarniku, w towarzystwie gotowanej fasolki szparagowej i mizerii z sałaty lodowej. Pyszny wakacyjny obiad.

Moje przepisy często powstają zupełnie przypadkowo. Otóż robiłam ogórki małosolne według przepisu mojej babci i poszłam do warzywniaka po koper. Nie było samego kopru, ale kupiłam zestaw do kiszenia – koper, czosnek, kawałek korzenia chrzanu i dwa duże liście. Do ogórków zużyłam koper i czosnek, został mi ten chrzan i zbliżała się pora obiadu. Postanowiłam zaszaleć i zawinęłam pierś kurczaka w liście chrzanu i tak ją upiekłam. I to był bardzo dobry pomysł. Upieczona pierś kurczaka często staje się sucha i wiórowata, wręcz ciężka do przełknięcia. Zawinięta w liść chrzanu stała się super soczysta i delikatna. Rewelacyjna. Dodatki też prosto z warzywniaka – sałata lodowa doprawiona jogurtem naturalnym (nie uważam, żeby do mizerii niezbędna była śmietana) i świeża fasolka szparagowa tradycyjnie gotowana we wrzątku. Jak zauważycie, nie ma na niej bułki tartej w masełku, z dwóch powodów. Po pierwsze (i najważniejsze) nie lubię, a po drugie to niepotrzebny i bardzo kaloryczny dodatek do lekkiej fasolki.

pierś kurczaka fasolka i mizeria

Składniki na 2 porcje:

2 niewielkie piersi kurczaka lub polędwiczki z indyka o wadze ok. 120g każda
2 liście chrzanu
1/2 sałaty lodowej
2 łyżki jogurtu naturalnego 3%
400g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej
sól

Każdą pierś kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i zawinąć oddzielnie w liście chrzanu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Piec 30 minut.

pierś kurczaka zawijanie

W międzyczasie przygotować dodatki. Fasolkę szparagową umyć, obciąć końce z obu stron i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Sałatę lodową poszarpać lub pokroić, delikatnie posolić, dodać jogurt naturalny i wymieszać.

Upieczone piersi kurczaka podawać z dodatkami. Liście chrzanu można zostawić, albo zdjąć tuż przed podaniem. Co prawda można je zjeść, ale wierzchnia warstwa będzie sucha. Za to mięso w środku jest aromatyczne, delikatne i cudownie wilgotne. Na prawdę pyszne.

1 porcja to ok. 225 kcal, węglowodany: 14g, białko: 35g, tłuszcz: 3g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,4WW i 1,6WBT

SMACZNEGO!

You may also like

Zostaw komentarz