Zimna owocowa zupa to świetna sprawa w upalny dzień. W mojej lodówce już się chłodzi wegański chłodnik przygotowany z arbuza, truskawek i mleka kokosowego. Smak podkręca odrobina soku z cytryny i świeża mięta.

Chłodniki najczęściej zawierają nabiał – kefir, jogurt czy zsiadłe mleko, jednak nie wszyscy dobrze tolerują nabiał. Znam też sporo osób, które bez żadnych dolegliwości zrezygnowały zupełnie z produktów odzwierzęcych i wybrały dietę wegańską. Jeśli chcecie przygotować wegański chłodnik, musicie zrezygnować z tradycyjnych mlecznych dodatków, na rzecz dodatku mleka roślinnego. W tej wersji chłodnika zdecydowałam się na użycie aksamitnie delikatnego mleka kokosowego z puszki, które idealnie komponuje się z arbuzem i truskawką. Smak podkręca sok z cytryny i listki mięty. To jest prawdziwe orzeźwienie, a mój wegański chodnik świetnie się sprawdzi w upalny dzień, taki jak dziś! Nie tylko dla wegan 😉

wegański chłodnik arbuz i truskawka

Składniki na 2 porcje:

500g miąższu arbuza bez pestek
100g truskawek
100ml mleka kokosowego (u mnie light)
trochę soku z cytryny (opcjonalnie)
garść listków mięty
łyżka wiórków kokosowych

Miąższ arbuza włożyć do misy blendera, upewniając się, że nie ma w nim pestek. Zostawić 4 kosteczki arbuza do dekoracji. Opłukać kilka listków mięty i posiekać, dorzucić do arbuza. Dodać opłukane i odszypułkowane truskawki (odkładając kilka ładnych truskawek do dekoracji), wlać mleko kokosowe i zmiksować na gładko. Skosztować, wedle upodobania można dodać odrobinę soku z cytryny. Przelać do dwóch miseczek i mocno schłodzić.

Wiórki lub płatki kokosowe uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni teflonowej, uważając żeby się nie spaliły. Zupę podawać przybraną świeżymi owocami, listkami mięty i posypaną wiórkami kokosowymi.

wegański chłodnik

1 porcja to ok. 155 kcal, węglowodany: 22g, białko: 3g, tłuszcz: 6g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,2WW i 0,6WBT

SMACZNEGO!