Pomysł na super zdrowe, zielone, wegańskie jedzenie. Letnia zupa z cukinii i warzywny kuskus zrobiony z brokuła. Bardzo lekko, dietetycznie, z niskim indeksem glikemicznym. Musisz tego spróbować.

Zupa z cukinii pojawiała się już  u mnie nie raz, zarówno na moim blogu (przepis na zupę z cukinii z bulionem), jak i na kanale Youtube (najlepszy przepis na zupę krem z cukinii). Ale takiej wersji jeszcze nie było! Lekka zupa z cukinii i cebuli, a do niej kuskus z brokuła. Zaskakująco wiele smaku z niewielkiej ilości składników. Ten kuskus można zrobić nawet z samej łodygi brokuła i to jest moje odkrycie roku! Serio. Zamiast gotować brokuła w różyczkach, najpierw go rozdrabniam i wrzucam na wrzątek na dosłownie minutę. Odcedzam. Warzywo jest już ugotowane, ale wciąż chrupkie. Doskonała konsystencja, przypominająca kuskus. Świetny dodatek do zupy. Ale po kolei, zobaczcie cały przepis.

Składniki na 4 porcje:

3 niewielkie zielone cukinie
1 duża lub dwie średnie białe cebule
2 łyżki oliwy
woda
sól do smaku
400g brokuł (może być sama łodyga)
2 łyżki ziaren słonecznika

Cukinie umyć, obciąć końce i pokroić w kostkę razem ze skórką. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na łyżce oliwy. Przełożyć do wysokiego garnka. Na patelnię po cebuli dolać łyżkę oliwy i podsmażyć cukinię pokrojoną w kostkę na dużym ogniu. Cukinia powinna się przyrumienić, ale nie spalić. Podsmażoną cukinię przełożyć do cebuli, zalać wrzątkiem żeby woda przykryła warzywa. Gotować, aż cukinia z cebulą zmiękną.

kuskus z brokuła

W międzyczasie przygotować kuskus z brokuła. Brokuła umyć, łodygę obrać i całego rozdrobnić. Można go pokroić drobno nożem, zetrzeć na tarce lub też użyć rozdrabniającej końcówki blendera. Ja preferuję blender. Następnie w garnku zagotować wodę i wsypać na osolony wrzątek rozdrobnione warzywo. Po minucie odcedzić. Kuskus jest gotowy.

Kiedy cukinia będzie już miękka (10-15 minut), zupę zblendować na dosyć gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta, dolać gorącej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Doprawić do smaku jedynie solą. Na suchej patelni uprażyć ziarenka słonecznika.

Zupę rozlać na talerze, dodać do niej po 2 łyżki kuskusu z brokuła i posypać prażonymi ziarnami słonecznika.

zupa z cukinii kuskus z brokuła

1 porcja to ok. 165 kcal, węglowodany: 16g, białko: 5g, tłuszcz: 9g

Informacje dla diabetyków: w porcji zupy znajduje się 1,6WW i 1WBT

SMACZNEGO!