Przepis na kotlety mielone z mięsa i z białej kapusty. Zaskakująco smaczne i zdrowe, bo pieczone w piekarniku. Do tego kasza pęczak gotowana al dente i ogórki małosolne według przepisu mojej babci.

Kotlety mielone to klasyk niemal w każdym domu. Tradycyjne są przygotowywane z mięsa mielonego z dodatkiem podsmażonej cebulki, jajka, bułki tartej i przypraw. Najczęściej są smażone w głębokim tłuszczu. Jednak takie rzeczy to nie u mnie. Ja stawiam na zdrowsze rozwiązania, które jak się okazuje, bywają też tańsze. Tym razem do mięsa dodałam drugie tyle poszatkowanej kapusty (kapusta jest zdecydowanie tańsza od wołowiny) i kotlety mielone zamiast na patelnię, wrzuciłam do piekarnika. Takim sposobem, oprócz ceny, obniżyłam wartość kaloryczną kotleta, zwiększyłam procentowy udział warzyw w porcji i pięknie urozmaiciłam to danie. Zalet jest więcej. W domu rozchodzi się piękny zapach pieczonego mięska, zamiast przypalonego oleju. Może i Wy się dacie skusić? Do moich kotletów świetnie pasuje pęczak i ogórek małosolny, albo i kiszony. Co kto lubi.

kotlety mielone z kapustą

Składniki na 6 porcji:

400g mielonego mięsa wołowego
1/2 główki niewielkiej białej kapusty
1 duża biała cebula
1 jajko
łyżeczka suszonego majeranku
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oliwy

Dodatki:
120g kaszy pęczak
ogórki małosolne wg przepisu mojej babci
natka pietruszki do posypania

Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb i drobno poszatkować. Poszatkowaną kapustę przełożyć do dużej miski i zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, żeby kapusta zmiękła. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na patelni na łyżce oliwy, odstawić do ostygnięcia.

Mięso włożyć do dużej miski, dodać do niego ostudzoną cebulę i dokładnie odciśniętą z wody kapustę. Doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem, wbić jajko i wymieszać dokładnie. Z powstałej masy formować kotlety mielone i przekładać je do szklanego/ceramicznego naczynia żaroodpornego (nie trzeba go smarować tłuszczem, z kotletów podczas pieczenia wypłynie sok). Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

W czasie pieczenia kotletów przygotować dodatki. Ugotować kaszę pęczak w osolonym wrzątku, w proporcji 2:1 i wyjąć ze słoika ogórki małosolne tudzież przygotować ulubioną surówkę.

Kotlety podawać gorące, po wyjęciu z piekarnika, z ulubionymi dodatkami.

kotlety mielone

1 porcja to ok. 280 kcal, węglowodany: 22g, białko: 16g, tłuszcz: 14g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,2WW i 1,9WBT

Powyżej informacje o całym daniu, ale jeśli ktoś chciałby zmienić dodatki, podaję wartości dla samych kotletów. Porcja samych kotletów to ok. 205 kcal, w: 6g, b: 14g, t: 14g, 0,6WW i 1,8WBT

SMACZNEGO!