Przepis na super szybkie, tanie, smaczne i zdrowe danie. W roli głównej pierś kurczaka, ale tak na prawdę całą robotę robi pęczak z warzywami. Kto raz spróbuje, ten nigdy tego nie zapomni.

Każdy ma jakieś ekspresowe dania, które przygotowuje kiedy nie ma zbędnego czasu na gotowanie albo zwyczajnie mu się nie chce. Moim awaryjnym daniem jest kasza pęczak z warzywami i pierś kurczaka. Dokładnie taką kaszę zrobiłam kiedy byłam u moich rodziców w wakacje. Byli wprost zachwyceni, a kasza zniknęła w oka mgnieniu. Danie powstało w pół godziny, a wspominają o nim do dzisiaj. Tak niewiele trzeba, żeby odczarować nudny (dla niektórych) pęczak.

pierś kurczaka i pęczak

Składniki na 4 porcje:

4 pojedyncze niewielkie piersi kurczaka
100g kaszy pęczak
1 duża marchewka
1 niewielka zielona cukinia
1/2 selera
3 łyżki oliwy
listki świeżego lub suszonego tymianku
sól i świeżo mielony pieprz

Nastawić do gotowania kaszę pęczak. Zalać ją wrzątkiem w proporcji 2:1, lekko osolić, gotować 15 minut na niewielkim ogniu. W czasie, kiedy kasza się gotuje, przygotować warzywa.

Marchew i selera obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć i podobnie pokroić. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić najpierw kostkę z marchwi i selera, a po 2-3 minutach cukinię. Przesmażyć chwilę, tak żeby warzywa trochę zmiękły, ale wciąż pozostawały al dente. Najlepsze są takie jeszcze chrupiące. Dodać tymianek i wymieszać.

W międzyczasie kasza powinna wciągnąć wodę. Przesypać kaszę do warzyw i dokładnie wymieszać. Spróbować i jeśli potrzeba doprawić solą (jeśli kasza była gotowana w osolonej wodzie, możliwe że nie trzeba będzie dosalać).

Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Piersi kurczaka przeciąć na pół i rozpłaszczyć (można też rozbić, lub pokroić w cieńsze plasterki, żeby szybciej doszły na patelni), doprawić szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu. Usmażyć na patelni, bez panierki, po obu stronach.

Kaszę pęczak z warzywami wyłożyć na talerze, na wierzch położyć pierś kurczaka i podawać. Jeśli wystarczy czasu, można jeszcze szybko machnąć surówkę z marchewki, selera i jabłka.  Pierś kurczaka można też ugotować lub uparować, jednak usmażona bez panierki też jest ok. Czasem priorytetem jest szybkość przygotowania.

pierś kurczaka na peczaku

1 porcja to ok. 345kcal, węglowodany: 29g, białko: 30g, tłuszcz: 12g

Informacje dla diabetyków: w takiej porcji znajduje się 2,9WW i 2,2WBT

SMACZNEGO!