Przepis na biszkopt z żytniej mąki z moimi ulubionymi sezonowymi, jesiennymi owocami, czyli ze śliwkami. Zamiast kruszonki nasiona słonecznika. Zaskakująco dobre ciasto i to żytnie!

Mąka żytnia pełnoziarnista najczęściej kojarzy się z ciężkim razowym chlebem, pełnoziarnistym pieczywem i z zakwasem. Ja jednak postanowiłam trochę tą mąkę odczarować i przygotowałam lekki biszkopt z owocami. Ciasto jest delikatne, mięciutkie i lekkie, aż nie do wiary, że jest takie zdrowe. Tajemnica sukcesu tkwi w mocnym ubiciu żółtek, a później jeszcze białek, a tym samym napowietrzeniu całego ciasta.

Ja użyłam śliwek, bo pięknie wyglądają, łatwo się zapiekają i świetnie pasują do mąki żytniej. Do tego zestawu doskonale się komponują pestki słonecznika, które na wierzchu delikatnie się przypiekają. Myślę, że zamiast śliwek można użyć na przykład gruszek. Przepis jest łatwy i przyjemny, wyjdzie absolutnie każdemu.

biszkopt żytni

Składniki na 8 porcji:

100g szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
5 jajek
4 łyżki oleju rzepakowego
80g (4 łyżki) ksylitolu (albo zwykłego cukru, jeśli ktoś używa)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju rzepakowego do wysmarowania formy
500g śliwek węgierek
2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika

Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z ksylitolem (lub cukrem) na puszystą masę, najlepiej to robić mikserem, żeby jak najbardziej masę napowietrzyć. Następnie powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszając dodać olej i sok z cytryny. Wyłączyć mikser i ubić pianę z białek. Masę z żółtkami delikatnie połączyć ze sztywną pianą ubitą z białek. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem formy (u mnie okrągła o średnicy 24cm).

Śliwki, umyć,osuszyć, przekroić na pół i wyjąć z nich pestki. Na wierzchu ciasta ułożyć połówki śliwek i na samym końcu posypać ziarnami słonecznika. Ciasto piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC z termoobiegiem. Wyjąć i wystudzić.

żytni biszkopt i śliwki

1 PORCJA zawiera ok. 240kcal, węglowodany: 24g, białko: 7g, tłuszcz: 13g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,4WW i 1,4WBT

SMACZNEGO!