Przepis na kotlety mielone z kiszoną kapustą. Coś dla tych, którzy nie lubią nudy w kuchni i kochają eksperymenty! Ten był wyjątkowo udany. Zobaczcie zresztą sami.

Jakiś czas temu przedstawiałam Wam przepis na kotlety mielone z dodatkiem białej kapusty. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie nadróbcie zaległości, będziecie zachwyceni. Ja idę krok dalej i dziś zamiast świeżej kapusty, używam kapusty kiszonej. W dodatku kotlety nie są smażone, tylko uparowane. Samo mięso mogłoby być suche, a dzięki kapuście kotlety są wilgotne, tekstura odpowiednia i są na prawdę świetne w smaku. Aaaa i byłabym zapomniała, w moich kotletach nie ma tartej buły, za którą nie przepadam, a która przy cukrzycy może nieźle namieszać w cukrach. Zupełnie już na marginesie, wolę zamiast tej buły zjeść ziemniaka z wody.

kotlety mielone z kiszoną kapustą

Składniki na 4 porcje (12 kotletów):

400g mielonego mięsa wołowego
200g kiszonej kapusty
1 duża biała cebula
1 jajko
sól i pieprz do smaku
łyżka oliwy

Dodatki wedle uznania, u mnie:
ziemniaczki z wody
surówka z kiszonej kapusty

Mięso przełożyć do miski. Cebulę posiekać drobno i przesmażyć na rozgrzanej oliwie, aż się zeszkli, ostudzić. Kapustę odsączyć z nadmiaru soku (ale nie trzeba jej mocno odciskać) i drobniej posiekać. Do mięsa dodać ostudzoną cebulkę, posiekaną kapustę, wbić jajko i doprawić dużą szczyptą soli i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły.

Z mięsnej masy uformować 12 równych, okrągłych kotletów i przełożyć je do naczynia do gotowania na parze (albo do sitka). Gotować na parze 25-30 minut, a w międzyczasie przygotować dodatki.

Ja zdecydowałam się na ziemniaczki z wody, które według mnie idealnie komponują się z kiszoną kapustą, a do tego przygotowałam banalnie prostą i jednocześnie pyszną surówkę z kiszonej kapusty, z dodatkiem marchewki i jabłka.

kotlety mielone z kapustą

1 porcja (3 kotlety) to ok. 165 kcal, węglowodany: 3g, białko: 24g, tłuszcz: 9g

Informacje dla diabetyków: w porcji kotletów znajduje się 0,3WW i 1,5WBT. Do tego należy doliczyć jeszcze dodatki np. dwa ziemniaki z wody o masie 120g to dodatkowo 2,2WW.

SMACZNEGO!