Młoda kapusta z sadzonym jajkiem i ziemniakami to bardzo proste, ale pyszne połączenie. Najlepszą robi moja babcia. Zgadnijcie od kogo ja się nauczyłam.

W moim domu rodzinnym młoda kapusta z sadzonym jajkiem pojawiała się dosyć często, szczególnie w piątki. Obiad tani, szybki w przygotowaniu, bezmięsny i smaczny. Najlepiej smakuje na wiosnę, kiedy pojawi się młoda kapusta. Moim zdaniem kapusta świetnie komponuje się z ziemniakiem z wody i sadzonym jajkiem.

Wiem wiem, zaraz powiecie, że ziemniak dla diabetyka jest zakazany. Jeśli obawiacie się, że ziemniak podniesie Wam cukier zbyt mocno, to zjedzcie jednego (zamiast dwóch) albo zamieńcie go na 2 łyżki kaszy pęczak ugotowanej al dente. Też będzie bosko. Reszta składników na talerzu ma niski IG, więc ważne są proporcje (mało ziemniaka, dużo reszty). To nie jest codzienne danie, ale raz w roku na takie właśnie sobie pozwalam. Ziemniak na prawdę rzadko ląduje na mój talerz, ale tu mi wybitnie pasuje.

Nie mam patelni z wgłębieniami, bo rzadko robię sadzone jajka, ale mam na to sprawdzony sposób. Papryka pokrojona w pierścienie spełnia rolę wgłębienia, doskonale wygląda na talerzu i do tego jeszcze świetnie smakuje. Zachęcam Was do wypróbowania mojego sposobu na jajka sadzone i na kapustę też.

młoda kapusta, jajko i ziemniak

Składniki na 4 porcje:

główka młodej kapusty (może być biała okrągła albo stożkowata)
800g pomidorów (można użyć pulpy pomidorowej np. z puszki)
3 cebule
pęczek koperku
8 niewielkich ziemniaków (po 80g)
8 jajek
2 duże papryki, czerwona i żółta
4 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz do smaku

Kapustę oczyścić, oberwać zwiędłe liście zewnętrzne, przekroić na ćwiartki, wykroić głąb i poszatkować lub pokroić w paski nożem. Cebulę obrać i dosyć drobno pokroić, pomidory pokroić w kostkę.

W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę, dodać poszatkowaną kapustę i pomidory. Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu około 20 minut, aż kapusta będzie miękka, a pomidory się rozprażą. Jeśli użyjecie pomidorów z puszki to będzie szybciej. W międzyczasie pokroić drobno koperek.

Ziemniaki zalać wodą i ugotować do miękkości (20 minut), pod koniec gotowania wodę osolić, odcedzić i odparować. Nie dodawać masła ani mleka, ani nie miażdżyć na puree (ziemniak i tak ma duży IG), odstawić do przestygnięcia.

Papryki oczyścić i pokroić w poprzek na 8 krążków o grubości 8mm. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju położyć krążki papryki i podsmażyć je z jednej strony, po minucie odwrócić i do środka każdego pierścienia wbić jajko. Doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzem wedle uznania, przykryć i na średnim ogniu smażyć około 2-3 minuty. Białko powinno być ścięte, a żółtko w środku półpłynne.

W międzyczasie doprawić kapustę solą i pieprzem, a następnie  dodać posiekany koperek (zostawiając trochę do posypania gotowych dań). Kapustę podawać z ziemniakiem i sadzonymi jajkami, posypać świeżo siekanym koperkiem.

młoda kapusta

1 porcja to ok. 460 kcal, węglowodany 60g, białko: 25g, tłuszcz: 24g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 6WW i 3WBT.
Węglowodany pochodzą głównie z ziemniaków. 1 ziemniak to 2WW. Ogranicz je, jeśli wiesz, że będziesz mieć problem z utrzymaniem poziomu glikemii po posiłku.

SMACZNEGO!