Omlet owsiany ze szpinakiem i pomidorem

by dietolog
Super smaczny, zdrowy, zielony omlet owsiany ze szpinakiem i pomidorem, posypany świeżo posiekanym szczypiorkiem to idealne piątkowe śniadanie. Tym bardziej, jeśli macie dużo weekendowych planów, to taki posiłek da Wam dużo energii i zapewni sytość do samego obiadu.

Wielbiciele jajek i owsianki pokochają ten przepis. Omlet owsiany, to połączenie delikatnego omletu z płatkami owsianymi, a całość w zależności od upodobań i zawartości lodówki może być przygotowana na słodko lub na słono. Ja zdecydowanie wolę wersję wytrawną, dlatego dziś do jajek dodałam szpinaku (stąd ten zielony kolor) i podałam z pomidorem. Mimo, że śniadanie jest banalne w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników, prezentuje się bardzo efektownie i smakuje wybornie.

omlet owsiany

Składniki na 1 porcję:

2 jajka
25g płatków owsianych górskich
garść szpinaku
kilka listków bazylii
duża szczypta soli
trochę świeżo mielonego pieprzu
1 niewielki pomidor lub 1/2 większego
1/2 łyżeczki tartego parmezanu (u mnie 5g po zważeniu)
szczypiorek lub inne ulubione zioła do posypania
1/2 łyżeczki oliwy do wysmarowania patelni

Białka oddzielić od żółtek. Szpinak opłukać i osuszyć, przełożyć do pojemnika rozdrabniającej końcówki blendera, dodać żółtka, dużą szczyptę soli, świeżo mielony pieprz i listki bazylii. Zmiksować na zielono-żółtą masę. Można też wymieszać ręcznie, bez blendera, a szpinak i bazylię drobno pokroić. Do masy dodać płatki owsiane i wymieszać łyżką, odstawić na czas ubiajania piany.

Białka ubić na sztywną pianę, a następnie połączyć delikatnie z zieloną masą. Wylać na rozgrzaną, niewielką patelnię (moja ma średnicę 21 cm) wysmarowaną cienko oliwą (za pomocą silikonowego pędzelka). Przykryć i smażyć 2-3 minuty na średnim ogniu pod przykryciem. W międzyczasie pokroić pomidora w cienkie plasterki i zetrzeć trochę sera na małych oczkach tarki.

Omlet delikatnie zsunąć na talerz, a następnie przewrócić na patelnię, żeby usmażył się równomiernie. Na połowie położyć pomidory i posypać serem, złożyć na pół i przykryć jeszcze na pół minuty. Przełożyć na talerz, posypać posiekanym szczypiorkiem i podawać.

zielony omlet owsiany

1 porcja to ok. 325 kcal, węglowodany: 19g, białko: 22g, tłuszcz: 18g

Informacje dla diabetyków: jeden omlet owsiany zawiera 1,9WW i 2,5WBT

SMACZNEGO!

 

 

You may also like

2 komentarze

Omlet owsiany z jabłkiem i cynamonem - Dietolog 5 kwietnia, 2019 - 7:02 am

[…] i można z niego wiele wyczarować? Więc dziś mała inspiracja na słodko, bo ostatnio był omlet owsiany na słono i zielono. Jestem pewna, że dzisiejsza wersja posmakuje zarówno wielbicielom owsianki, jak i […]

Odpowiedz
Omlet owsiany z szynką, awokado i pomidorami - Dietolog 2 maja, 2019 - 5:21 am

[…] Jeśli tak, to wypróbujcie też inne moje przepisy podobne do tego. Szczególnie polecam zielony omlet ze szpinakiem i pomidorem oraz omlet z jabłkiem i cynamonem na […]

Odpowiedz

Zostaw komentarz