SAŁATKA JARZYNOWA

by dietolog
Tradycyjna, świąteczna sałatka jarzynowa, której smak znam od zawsze. Pojawia się u nas na święta i na różne okazje, bo jest bardzo prosta w przygotowaniu, nieskomplikowana i bardzo smaczna.

Sałatka jarzynowa z gotowanych warzyw korzeniowych, jajek i majonezu to prawdziwy klasyk. Jednak w każdym domu jest ona wykonywana odrobinkę inaczej. Śmiem twierdzić, że moja, a raczej sałatka według przepisu mojej babci, jest najlepsza, ale ocenicie jak zrobicie! Ze swojej strony zamieniam część majonezu na jogurt naturalny, bo oryginalna wersja jest mocno tłusta i obciążająca, osobiście wolę nieco lżejszą wersję z jogurtem.

Pamiętam, jak w moim domu rodzinnym warzywa gotowały się w Wielką Sobotę i w całym domu już pachniało sałatką, którą babcia robiła wieczorem, żeby była na następny dzień. Teraz można kupić gotową mieszankę na sałatkę w słoiku czy puszce, ale tego zapachu nie da się niczym zastąpić. To zapach wspomnień. Możecie wybrać gotową mieszankę warzyw, albo też ugotować warzywa samodzielnie. To na prawdę nie zajmuje wiele czasu.

sałatka jarzynowa

Składniki na salaterkę sałatki:

8 dużych jajek
2 duże marchewki
1 korzeń pietruszki
1/4 korzenia selera
240 g (puszka) zielonego groszku
100g kukurydzy konserwowej
duże soczyste jabłko (np. ligol)
2 ogórki kiszone
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki soli (lub więcej, jeśli potrzeba do smaku)
pieprz do smaku (spora szczypta)

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Pokroić w kostkę za pomocą krajalnicy do jajek i wrzucić do dużej miski.

Marchew, pietruszkę i selera umyć, zalać wodą i ugotować (10-15 minut) w skórkach. Odstawić do ostygnięcia i przestudzone warzywa obrać ze skórek. Pokroić w kostkę. Dodać do jajek.

Jabłko obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w równą, drobną kostkę. Ogórki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i sam miąższ pokroić w kosteczkę. Przesypać do miski i dodać odsączony groszek konserwowy i kukurydzę.

Wymieszać składniki sałatki, a w małej miseczce przygotować majonezowy dressing. Wymieszać majonez z jogurtem, musztardą, dodać sól i sporo pieprzu. Majonez przelać do sałatki i wymieszać, sprawdzić czy jest odpowiednio doprawiona (ewentualnie dosolić) i przełożyć do salaterki.

100 g sałatki to ok. 85 kcal, węglowodany: 7g, białko: 5g, tłuszcz: 4g

Informacje dla diabetyków: w 100 g sałatki znajduje się 0,7 WW i 0,5 WBT 

sałatka jarzynowa wesołych świąt

WESOŁYCH ŚWIĄT i SMACZNEJ SAŁATKI JARZYNOWEJ!

You may also like

7 komentarzy

Marysia 17 kwietnia, 2019 - 8:32 am

Kurcze już się nie mogę doczekać świąt i babcinej sałatki

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 19 kwietnia, 2019 - 4:06 am

Wesołych Świąt i przepysznej sałatki 🙂

Odpowiedz
Grzegorz 18 kwietnia, 2019 - 8:17 pm

Wydaje mi się, że babcia dorosłego człowieka nie używała kukurydzy do sałatki jarzynowej. Sałatka z kukurydzą to nowomodny wynalazek raczej.

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 19 kwietnia, 2019 - 4:05 am

Możliwe, że też to zależy od regionu, albo moja babcia nowocześniejsza 😉

Odpowiedz
12 rad jak przetrwać święta z cukrzycą - Dietolog 14 grudnia, 2020 - 8:46 am

[…] Nie ograniczajcie się do sałatki jarzynowej z majonezem, którą polecam nieco odchudzić – tutaj przepis na moją sałatkę jarzynową – ale niech na stole pojawiają się przede wszystkim surowe warzywa. Dzięki nim indeks […]

Odpowiedz
Jola 27 kwietnia, 2021 - 12:31 pm

Robię podobną sałatkę z mało tłustym majonezem (taki z regionu koło świętokrzyskiego), jogurtem i musztardą, ale tego sosu daję znacznie mniej niż moi znajomi – sałatka nie jest sucha, ale tez nie ocieka sosem 🙂
Do składu z przepisu dodaję tez zawsze cebulkę (czerwona daje kolor) lub pora (jest delikatniejszy), paprykę, czasami czerwoną fasolkę z puszki, i bardzo lubię dodac do sałatki posiekaną natkę 🙂

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 28 kwietnia, 2021 - 4:44 pm

Cebulkę do jarzynowej?? No ciekawe 🙂 Widzę, że kielecki team 😉

Odpowiedz

Zostaw komentarz