CHILLI Z BATATÓW I FASOLI Z AWOKADO I KOLENDRĄ #talerzdiabetyka

by dietolog
W końcu! Na mojego YouTuba wskoczył NOWY FILM! Zatem tu musi pojawić się przepis na wegańskie chilli z batatów i fasoli z awokado i kolendrą. Och, jak te składniki pięknie się komponują. Nawet samo brzmienie ich nazw zapowiada niezłą ucztę.

Po dłuższej przerwie zapraszam Was na nowo na mój kanał YouTube, gdzie znajdziecie kulinarne inspiracje w wersji filmowej. Nowy sezon zaczynam warzywami na ostro w formie chilli! Ale niech Was nie zmyli czerwony kolor, moje chilli jest bezmięsne, ale tak smaczne, że będziecie do tego przepisu wielokrotnie wracali. Wystarczy, że spróbujecie jeden raz, a to danie wskoczy na stałe do Waszego jadłospisu. Serio, sztos!

Mam nadzieję, że spodoba Wam się nowa czołówka, jak również nowe kulinarne inspiracje. Zapewniam Was, że będzie się działo! Dajcie znać co sądzicie o tym przepisie i subskrybujcie mój kanał, żeby nie ominęły Was żadne nowości. A poniżej znajdziecie chilli w wersji tekstowej.

Składniki na 4 porcje:

400g obranych i pokrojonych w kostkę batatów
220g ugotowanej fasoli (u mnie konserwowa czerwona, ale może być też biała lub cieciorka)
400g krojonych w kostkę pomidorów (świeżych lub przetworzonych)
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
200ml wody
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
sól i pieprz
2 dojrzałe awokado
świeża kolendra do podania

Bataty obrać ze skórki i pokroić w dosyć drobną kostkę. Cebule obrać i posiekać. W garnku z dużym dnem rozgrzać oliwę (niezbyt mocno, żeby nie zaczęła się dymić) i wrzucić na nią pokrojoną cebulę. Podsmażać jakieś 2 minuty, żeby się zeszkliła, po czym dodać bataty. Przykryć i podsmażać na średnim ogniu kilka minut.

Dodać przyprawy – mielony kumin (świeżo lub wcześniej), chilli (wedle uznania, to przyprawa odpowiedzialna za ostrość potrawy), a następnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Po minucie dodać także odsączoną czerwoną fasolę, krojone pomidory i gorącą wodę. Doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem jakieś 10 minut.

Awokado przekroić na pół i pokroić w poprzek na półplasterki. Chilli podawać z plastrami awokado, posypać świeżo siekaną kolendrą. Można dodać jeszcze kilka prażonych nasion słonecznika.

chilli z batatów i fasoli

1 porcja to ok. 370 kcal, węglowodany: 41g, białko: 7g, tłuszcz: 20g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 4,1 WW i 2 WBT

SMACZNEGO!

You may also like

Zostaw komentarz