Tarty, quiche i inne zapiekanki znajdują wielu swoich zwolenników. Nie inaczej jest w naszym domu. Zobaczcie jak w moim wykonaniu wygląda cebulowa, lekko tymiankowa tarta z czerwoną cebulą na pełnoziarnistym spodzie.

Zapiekanki są super. Naszą ulubioną jest lazania z cukinii, ale to totalnie poza konkurencją. Lubimy też różnego rodzaju inne zapiekanki, bo szybko się robią i wyśmienicie smakują – np. taka super łatwa tarta z pomidorami albo kolorowa tarta z warzywami. Dziś zupełnie nowy przepis. Tym razem coś bardziej kalorycznego, sycącego i mega smacznego. Przygotowałam dla Was tartę z czerwonej cebuli na spodzie z mąki pełnoziarnistej, zamiast masła dałam oliwę, do ciasta dodałam suszony tymianek, a do masy jajeczno-śmietanowej świeży, siekany. Farsz wzbogaciłam o ser pleśniowy i suszoną śliwkę, dzięki czemu moja tarta ma bardzo bogaty smak.

tarta czerwona cebula
Składniki na 6 porcji:

Ciasto:
180g mąki pełnoziarnistej pszennej
100 ml oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
ok. 4-5 łyżek bardzo zimnej wody

Farsz:
4-5 czerwonych cebul
3 suszone śliwki kalifornijskie
łyżka oliwy
50g sera pleśniowego
3 jajka
2 łyżki śmietany 12%
sól, pieprz do smaku
2 łyżki świeżo siekanego tymianku

Z mąki, oliwy, soli, suszonego tymianku i lodowatej wody zarobić szybko ciasto i wykleić nim spód naczynia do tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.

Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na łyżce oliwy, dodać pokrojone w kostkę śliwki, chwilę podsmażać i wyłączyć płomień pod patelnią.

Spód tarty wyciągnąć z piekarnika, na gorący przełożyć cebulę, po wierzchu rozłożyć ser pleśniowy. Zalać masą jajeczno-śmietanową przygotowaną z jajek, śmietany, przypraw (sól i pieprz) i dwóch łyżek świeżo posiekanego tymianku. Wrzucić z powrotem do piekarnika na 20 minut.

1 porcja to ok. 350 kcal, węglowodany: 26g, białko: 10g, tłuszcz: 23g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,6 WW i 2,4 WBT

SMACZNEGO!