W każdym domu zupa pomidorowa smakuje inaczej, ale wiadomo, że każda jest najlepsza i we własnym domu smakuje najlepiej. Chcecie wiedzieć jak ja przyrządzam pomidorówkę? Właśnie się zorientowałam, że na blogu nie ma mojego sztandarowego przepisu! Co za „fo pa”!

Muszę szybko nadrobić zaległości, bo na prawdę przyrządzam ją dosyć często. Zupa pomidorowa w moim wykonaniu to tak na prawdę krem z pomidorów. Nie dodaję do niej klusek ani ryżu, wkład stanowi sam miąższ pomidorowy i podaję ją z odrobiną tartej mozarelli. Zupa z makaronem może zawierać sporo węglowodanów, dlatego celowo go nie dodaję, a zupę traktuję ją jako starter albo popołudniową lekką przekąskę. Moim zdaniem to doskonała forma spożywania warzyw 🙂

Taką zupę uwielbiają moje dzieci, szczególnie Milena, która jako maluch zajadała się nią z kuskusem. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt zaskakuje każdego. W sezonie używam świeżych, dojrzałych pomidorów, ale jest też opcja na nie sezon lub kiedy nie ma czasu tj. pomidory z puszki. Czasem kiedy nie mam weny albo czasu, otwieram słoik czy puszkę z pomidorami i w kilka minut mam zupę.

zupa pomidorowa dla diabetyka

Składniki na 4 porcje:

ok. 1200 kg pomidorów (najlepiej mięsistych, np. malinowych)
1 łyżka oliwy
suszone bazylia i oregano
sól, świeżo mielony pieprz do smaku
100 ml wody (lub niedzielnego rosołu)
1 kulka mozarelli light z zalewy (125g)
listki bazylii do dekoracji talerzy (opcjonalnie)

Pomidory nakroić na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Pomidory pokroić w kostkę, wykroić twarde części przy szypułkach. Jeśli krem ma być super gładki, można usunąć gniazda nasienne, ale nam pestki pomidorów w zupie zupełnie nie przeszkadzają, więc ja tego nie robię. Pokrojone pomidory przełożyć do rondelka z grubym dnem, dodać łyżkę oliwy i gotować pod przykryciem jakieś 15-20 minut aż pomidory się rozpadną.

Kiedy pomidory zamienią się w miękką pulpę, trzeba doprawić je do smaku solą, odrobiną pieprzu oraz sporą ilością suszonych ziół – bazylii i oregano. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolać 100ml płynu (woda lub bulion/rosół) i całość zblendować za pomocą blendera na gładki krem. Jeszcze raz skosztować czy jest dobra w smaku.

Zupę podawać z dodatkiem tartej mozarelli, ozdobioną listkami świeżej bazylii lub oregano.

zupa pomidorowa

1 porcja to ok. 130 kcal, węglowodany: 9g, białko: 8g, tłuszcz: 7g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 0,9 WW i 0,9 WBT

SMACZNEGO!