Nie wiem co Wy na to, ale na moim Youtubie pojawiła się PIZZA DLA DIABETYKA. Pizza, którą mogę z czystym sumieniem polecić nawet osobom z cukrzycą typu 2 leczonym głównie dietą.

Zatem co jest w niej takiego wyjątkowego, że to pizza dla diabetyka? Może łatwiej będzie powiedzieć czego w niej nie ma 😉 Nie ma mącznego ciasta z ogromną ilością węglowodanów, które w połączeniu z dużą ilością tłustego sera rozkładają dzienny profil glikemii na łopatki. Zamiast ciasta, używam kalafiora! Tak, tak 🙂 Kwiat kalafiora, twarda mozarella i jajko to jest baza mojej pizzy. Na wierzchu pomidory i lekka mozarella, jak w tradycyjnej marghericie. Moja pizza w tej odsłonie staje się posiłkiem białkowo-tłuszczowym, no i jest dodatek warzywny! Co więcej, gdybyście nie wiedzieli, że tam jest kalafior, pewnie byście tego nie odgadli. Domownicy dali się nabrać. Nikt nie zgadł z czego zrobiłam pizzę. Jest pyszna i pozwala na zaspokojenie potrzeby na ucztę w stylu włoskim. Polecam!

pizza dla diabetyka

Składniki na 2 porcje:

200ml tartego kalafiora
120g twardej mozzarelli
2 jajka
½ łyżeczki soli

100ml sosu pomidorowego/pulpy z pomidorów/pomidorów w puszce
60g mozzarelli light w kulce
oregano

Trzy, cztery różyczki surowego kalafiora zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach. Kalafiora powinno być około 200-250ml (szklanka). Do miski z kalafiorem zetrzeć twardy ser mozarella (do pizzy), dodać pół łyżeczki soli i wbić dwa jajka. Masę wymieszać i rozprowadzić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tworząc okrągły, niezbyt gruby spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na jakieś 15-20 minut.

W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. W rondelku zagrzać 100ml krojonych pomidorów (może być pulpa ze słoika albo pomidory z puszki albo świeże krojone pomidory), dodać do smaku przyprasy – sól, oregano, bazylię (wedle własnego uznania, ale dosyć intensywnie przyprawić).

Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i wyłożyć na niego pomidory, oraz pokrojoną w plasterki mozarellę z zalewy. Zwiększyć temperaturę do 210 stopni Celsjusza i wstawić pizzę z powrotem do piekarnika na jakieś 5-10 minut (aż się zrumieni). Wyjąć, udekorować listkami bazylii i od razu podawać.

pizza dla diabetyka

1 porcja (pół pizzy) to ok. 369 kcal, węglowodany: 5g, białko: 31g, tłuszcz: 25g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 0,5WW i 3,5 WBT

SMACZNEGO!