Sałatka makaronowa z kurczakiem, awokado, rukolą, cebulą, ogórkiem, pomidorem i twardą gruszką, zakwaszona lekkim, dwuskładnikowym dressingiem. Sztos przepis idealny na lato!

Sałatka makaronowa dla diabetyka? Powiecie, toż to niemożliwe! Diabetyk nie może jeść makaronu! A jednak! Sekret jak zwykle tkwi w szczegółach. Makaronu nie jest w sałatce dużo, w dodatku jest pełnoziarnisty i ugotowany al dente (na pół twardo), a pierwsze skrzypce grają warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym. Lekki dressing i bogactwo kolorów sprawia, że ta sałatka makaronowa idealnie się sprawdzi w letnie upalne dni w roli obiadu.

sałatka makaronowa

Składniki na 2 porcje:

120g mięsa z piersi kurczaka
sól, świeżo mielony pieprz
łyżeczka oliwy
½ awokado
1 pomidor
1 czerwona cebula
ogórek gruntowy
½ zielonej gruszki
30g makaronu pełnoziarnistego
garść rukoli
1 łyżeczka ziaren słonecznika

Dressing:
1 łyżka oleju rydzowego
1 łyżeczka octu winnego z czerwonego wina

Makaron ugotować al dente, odcedzić i ostudzić. Pierś kurczaka pokroić w paseczki, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem, przesmażyć na złoto na niewielkiej ilości oliwy. Zestawić z ognia i odstawić do przestygnięcia.

Rukolę opłukać dokładnie pod bieżącą wodą i osuszyć, włożyć do miski. Wszystkie warzywa i owoce umyć i osuszyć. Pomidory pokroić w ósemki, cebulę w piórka, gruszkę w kostkę (razem ze skórką), awokado w półplasterki, ogórka obrać ze skórki i w kostkę. Pokrojone warzywa i owoce dodać do rukoli, następnie dodać też przestudzone mięso i makaron. Składniki wymieszać.

W niewielkim słoiczku energicznie wymieszać olej rydzowy z octem z czerwonego wina i tak powstały dressing dodać do sałatki. Znowu wymieszać. Jeśli nie lubicie oleju rydzowego możecie użyć innego sałatkowego, bardziej neutralnego np. słonecznikowego albo oliwy. Po wierzchu posyłać niewielką ilością ziaren słonecznika.

sałatka makaronowa

1 porcja to ok. 270 kcal, węglowodany: 23g, białko: 17g, tłuszcz: 12g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,3 WW i 1,7 WBT

SMACZNEGO!