Sernik na zimno z truskawkami, delikatnym, kremowym serkiem na owsianym spodzie to hit każdego lata! Oto mój najlepszy, udoskonalony i perfekcyjny przepis na to letnie ciasto!

Uwielbiają go dzieciaki, słabość mają do niego dorośli. Lekki i orzeźwiający sernik na zimno, nie przesłodzony, bo do posłodzenia sera użyłam erytrolu. Spód przygotowałam ze zwykłych płatków owsianych, a skleiłam je masłem orzechowym i miodem. W smaku ta mieszanka trochę przypomina chałwę, a chałwowy spód wprost doskonale komponuje się z puszystym serkiem i owocami. Jeśli to u Was nie jest sezon na truskawki, można użyć innych owoców – borówek, malin, moreli czy nawet bananów, jednak w wersji truskawkowej moim zdaniem jest najlepszy!

sernik na zimno z truskawkami

Składniki na 12 porcji:

Spód:
150g płatków owsianych zwykłych lub górskich
75g masła orzechowego (u mnie Felix 30% mniej tłuszczu), kopiata łyżka
50g płynnego miodu

Ser:
800g serka twarogowego na sernik (zmielonego)
80g erytrolu
żelatyna do deserów (w ilości odpowiedniej do pozostałych składników)

Wierzch:
1kg truskawek
1/2 galaretki truskawkowej rozpuszczonej w o połowę mniejszej ilości wody niż w przepisie na opakowaniu

Płatki owsiane wymieszać z masłem orzechowym i miodem. Powstanie kruszonka, którą wyłożyć należy dno naczynia do tarty albo tortownicy.

Ser utrzeć z erytrolem, a następnie dodać odpowiednią ilość żelatyny (tu trzeba sprawdzić na opakowaniu). Ja użyłam żelatyny do deserów Dr. Oetkera – akurat na 700-800g sera daje się opakowanie takiego fixu do deserów. Bardzo to wygodne. Świetnie się rozpuszcza i nie śmierdzi tak bardzo (większość żelatyn jednak ma niefajny, wołowy zapach). Można też użyć agar-agaru, to znowu wegański środek żelujący. Decyzję czym będziecie żelować zostawiam Wam, masę serową trzeba wymieszać z żelatyną i wylać na spód.

Truskawki pozbawić szypułek, umyć i osuszyć. Powbijać owoce do połowy w ser, układając na całej powierzchni sernika. Wstawić do lodówki. W międzyczasie rozpuścić połowę galaretki w połowie wody tj. całą galaretkę rozpuszcza się najczęściej w 500ml wody, ja połowę rozpuściłam w 125ml wody. Dzięki temu galaretka będzie gęstsza i szybciej się zetnie. Galaretkę odstawić i ostudzić, mieszać co jakiś czas i sprawdzać czy gęstnieje.

Kiedy galaretka zrobi się zdecydowanie bardziej gęsta, wyjąć ciasto z lodówki i po kolei oblać ścinającą się galaretką każdą truskawkę i wypełnić cienką warstwą przestrzeń między owocami. Wstawić z powrotem do lodówki na minimum 2 godziny.

sernik na zimno z truskawkami

1 porcja to ok. 205 kcal, węglowodany: 22g, białko: 11g, tłuszcz: 8g

1 porcja to ok. 190g 🙂 także są to słuszne porcje. Z powodzeniem można zjeść do kawki jako drugie śniadanie. Przy okazji jest tu porcja zdrowych węglowodanów z płatków owsianych, białka z sera i witamin z owoców.

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,2WW i 1,1WBT

SMACZNEGO!