Przepis na sushi dla diabetyka. Zaskakująco smaczne, wyjątkowe i niskowęglowodanowe rolki z… kalafiora i warzywnych dodatków z wędzonym łososiem. Idealne na kolację lub popołudniowe spotkanie z przyjaciółką z cukrzycą ciążową.

Kalafior to bardzo wdzięczne warzywo, można nim doskonale zastąpić wysokowęglowodanowe składniki dań i tak na przykład powstał przepis na pizzę dla diabetyka, który cieszy się dość dużą popularnością. W międzyczasie ktoś mnie zapytał o sushi – tylko jak zrobić sushi dla diabetyka? Jakiś czas temu byłam na warsztatach robienia sushi z marką BlueDragon, gdzie nauczyłam się kręcić rolki, ale te warsztaty tylko mnie utwierdziły w przekonaniu, że tradycyjne sushi to morze węglowodanów (w wielu restauracjach mocno dosładzają ryż, żeby rolki były smaczniejsze). Dobrze wiecie, że nie będę Wam proponować dania, które wywali Wam cukry w kosmosy. Myślałam, myślałam i w końcu wymyśliłam. Skoro ciasto na pizzę wyszło świetne z kalafiora, to i ryż z niego będzie wspaniały. I wiecie co?Nie pomyliłam się!

Oczywiście z racji tego, że jestem w ciąży u mnie ryba jest wędzona, mogłaby być też pieczona, ale jeśli ktoś lubi (i może!) surową rybę, to nic nie stoi na przeszkodzie. Moje sushi nadaje się dla ciężarówek – a wiadomo, że w ciąży różne miewa się smaki, a potem cukry. To sushi nie podnosi poziomu glukozy jak to tradycyjne z ryżem, bo zwyczajnie zawiera niewiele węglowodanów, a przyjemność jest na prawdę porównywalna.

sushi dla diabetyka

Składniki na 2 porcje / arkusze nori (krojone później na 8-10 kawałków):

500g kalafiora
2 łyżki octu ryżowego
szczypta soli
2 arkusze nori
1/2 awokado
1/2 ogórka gruntowego
40g wędzonego łososia
20g serka almette
inne dodatki wedle własnych upodobań, najlepiej o zdecydowanym i mocniejszym smaku (np. tykwa, sałata, rukiew wodna, tuńczyk, pasta kawiorowa)

Do podania:
marynowany imbir
pasta wasabi
sos sojowy
sezam do posypania

Kalafior zetrzeć na dużych oczkach tarki, wrzucić na wrzątek i gotować 5-7 minut. Odcedzić na drobnym sitku lub na gazie, odstawić do ostudzenia.

Zimny kalafiorowy „ryż” odcisnąć z wody i wymieszać ze szczyptą soli i 2 łyżkami octu ryżowego. Ogórka, awokado i łososia pokroić w cienkie paski. Na macie do zawijania sushi rozłożyć arkusz nori (błyszczącą stroną do dołu) i na jednym arkuszu rozłożyć połowę kalafiora, pozostawiając z jednej strony około 1cm arkusza. Na przeciwległym brzegu ułożyć pokrojone w paski warzywa i łososia.

zwijanie sushi dla diabetyka

Zawinąć farsz do środka i zwinąć rolkę, a pozostawiony bez farszu brzeg arkusza zwilżyć wodą przed zwinięciem do końca. Rolkę pokroić na 8 kawałków. W ten sam sposób przygotować drugi arkusz nori – ułożyć na nim pozostały ryż z kalafiora, na jednym brzegu dodatki i ciasno zwinąć rolkę. Posypać ziarnami sezamu. Podawać z pastą wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.

niskowęglowodanowe sushi dla diabetyka

1 porcja (8-10 kawałków) to ok. 225 kcal, węglowodany: 19g, białko: 27g, tłuszcz: 16g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,9 WW i 1,5 WBT

SMACZNEGO!