Pasta z pieczonego bakłażana z nutką chilli

by dietolog
Dziś kolejny przepis na pastę, tym razem jest to pasta z pieczonego bakłażana o dosyć ostrej nucie chilli. Spróbujcie, jeśli lubicie wyraziste smaki.

Nie będę ukrywać, że smak tej pasty jest specyficzny i zupełnie inny niż klasycznego hummusu czy ostatnio dodanej  pomidorowej pasty z czerwonej soczewicy. Jednakże chyba o to chodzi, żeby jeść różnorodnie, nieprawdaż? Ja lubię od czasu do czasu zaszaleć  i przyrządzić coś zupełnie odmiennego – no dobra! Ja to uwielbiam i non stop coś wymyślam. A ta pasta z bakłażana myślę, że spodoba się tym z Was, którzy lubią w kuchni odrobinę pikanterii.

Składniki na ok. 350g pasty z pieczonego bakłażana:

pieczony bakłażan

średniej wielkości bakłażan
mały ząbek czosnku
1 łyżka ziaren sezamu
szczypta mielonego kuminu
1 łyżka oleju słonecznikowego
2 łyżeczki oleju o smaku ostrej papryki
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
płatki chilli do podania (opcjonalnie)

Bakłażan umyć, ponakłuwać jego skórkę widelcem i upiec w piekarniku – ja piekłam go 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Kiedy będzie upieczony, skórka się przypali, a bakłażan tak jakby zapadnie, środek będzie bardzo miękki. Upieczonego bakłażana ostudzić, następie przekroić na pół i przełożyć jego miąższ (u mnie to było ok. 250g) do pojemnika blendera z końcówką do rozdrabniania.

Ziarna sezamu uprażyć na złoty kolor na rozgrzanej, suchej patelni. Uprażony sezam zmielić w młynku do kawy i przesypać do pojemnika z bakłażanem. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, kumin, a także łyżkę oleju słonecznikowego i łyżeczkę oleju o smaku ostrego chilli.

Wszystkie składniki pasty dokładnie zblendować i doprawić do smaku przyprawami. Jeśli masa jest zbyt zwarta, można dodać odrobinę wody. Zmiksować raz jeszcze po dodaniu przypraw i przełożyć do miski. Zrobić niewielkie wgłębienie w paście, skropić delikatnie łyżeczką oleju o smaku ostrego chilli i posypać ziarnami sezamu i płatkami chilli.

Pasta z pieczonego bakłażana doskonale nadaje się do kanapek, a także jako gęsty dip do warzyw korzeniowych pokrojonych w słupki.

pasta z pieczonego bakłażana

100g pasty to ok. 140 kcal, węglowodany: 16g, białko: 2g, tłuszcz: 11g

Informacje dla diabetyków: w 100 g pasty znajduje się 1,6WW i 1,2 WBT.

SMACZNEGO!

A, jeszcze mała przypominajka. Pod potem z przepisem na pastę z soczewicy czeka na Was konkurs, z olejami od Semco. Wystarczy w komentarzu dodać swój pomysł na wykorzystanie jednego ze smakowych olejów tłoczonych na zimno.

You may also like

2 komentarze

Avrea 31 października, 2019 - 10:32 am

bakłażana uwielbiam w każdej postaci 🙂

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 31 października, 2019 - 3:44 pm

No to mamy podobnie 😀

Odpowiedz

Zostaw komentarz