Cukinia faszerowana piersią kurczaka i czerwoną cebulą, posypana parmezanem i ziołami to pomysł na ekspresowy obiad nie tylko dla osób dbających o linię. Taki posiłek zrobisz w mgnieniu oka.

Czasem są takie dni, że nie wiesz co zrobić na obiad. Zdarza się (nawet mi!), że nie mam weny, albo (co gorsza) nie mam czasu! Szczególnie dobijające, kiedy za oknem buro i ponuro. Wtedy warto mieć w zanadrzu jakieś sprawdzone rozwiązania, przepisy które można zrobić na prędkości, a zasmakują wszystkim domownikom (i z bańki!). Jednym z takich posiłków u nas jest cukinia faszerowana… czymś. No właśnie, czym? Cukinię faszeruję tym, co akurat mam w lodówce (lub na parapecie). Czasem jest to mięso mielone, czasem soczewica i ser feta, a czasem tak jak dziś mięsem drobiowym i cebulą. W każdym przypadku jest pysznie, a do tego szybko i zdrowo. Danie nadaje się również na wieczór. Szczególnie polecam diabetykom, bo jest to propozycja niskowęglowodanowa. To co? Skusicie się?

cukinia faszerowana kurczakiem i czerwoną cebulą

Składniki na 2 porcje:

2 średniej wielkości cukinie
1 pojedyncza pierś z kurczaka o wadze ok. 140g
2 małe lub 1 duża czerwona cebula (biała też będzie ok)
1 łyżka oliwy
30g tartego parmezanu
suszona bazylia i oregano do smaku
sól, pieprz

Cukinie umyć, wytrzeć do sucha, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Nie obierać. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym muśniętym odrobiną oliwy.

Kurczaka pokroić w kostkę lub paski. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni podgrzać olej, podsmażyć cebulę, po chwili dodać kurczaka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Podsmażone mięso z cebulą przełożyć do łódeczek z cukinii, posypać tartym parmezanem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Według mnie najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, ale można ją również z powodzeniem odgrzewać (np. następnego dnia w pracy).

cukinia faszerowana z mięsem

1 porcja (dwie cukiniowe łódeczki) to ok. 245 kcal, węglowodany: 12 g, białko: 22 g, tłuszcz: 12 g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,2 WW i 2 WBT

SMACZNEGO!