Brokułowy omlet z łososiem i mozarellą

by dietolog
Wszyscy wiedzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jednak co jeść na śniadanie, jeśli nie można pozwolić sobie na zbyt dużą ilość węglowodanów z rana? Dziś mam dla Was inspirację na niskowęglowodanowy poranny posiłek. Jeśli lubicie wytrawne dania, to mój brokułowy omlet z łososiem i mozarellą z pewnością podbije Wasze serca.

Doskonale wiecie, że mam ogromną słabość do owsianek. Zdaję sobie jednak sprawę z tego, że nie każdy może rano spałaszować michę ciepłej owsiany, ze względu na trudności z opanowaniem glikemii poposiłkowej. Niektórzy są skazani na śniadania białkowo-tłuszczowe. Ale w sumie to przepis dedykuję wszystkim, którzy mają ochotę na coś nowego. Oto pomysł na śniadanie ze znikomą zawartością węglowodanów, które jest pyszne, zdrowe i bardzo sycące. Powstał jak zwykle przypadkiem. Wczoraj do obiadu ugotowałam brokuła i zostało mi kilka różyczek. Kiedy rano otworzyłam lodówkę, brokuł wołał do mnie „tu jestem! hop hop!” i tak się darł, że musiałam coś z nim zrobić. Tak powstał brokułowy omlet z łososiem i mozarellą. No dobra, może to po prostu z niewyspania, bo życie matki noworodka nie należy do najłatwiejszych. Ale przepis wyszedł sztos. Spróbujcie!

Składniki na 1 porcję:

2 jajka
6 różyczek brokułu (ugotowanego, np. z poprzedniego dnia)
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka oleju rzepakowego
garść miksu sałat
30g wędzonego łososia
30g mozarelli light
1 łyżka jogurtu naturalnego
listki bazylii do dekoracji

Jajka rozbić. Żółtka oddzielić od białek. W wysokim naczyniu ubić pianę z białek, dodać do niej żółtka, 3 różyczki brokułu i przyprawy. Jeszcze przez chwilę ubijać do połączenia się składników (różyczki brokuła powinny się rozpaść).

Na patelni rozgrzać olej i wylać na nią masę, ułożyć pozostałe różyczki brokuła. Przykryć i smażyć 2-3 minuty. Po tym czasie omleta odwrócić. Jeśli boicie się, że nie uda się Wam zrobić to na jednej patelni, przyłóżcie od góry drugą i wystarczy przerzucić go na drugą stronę. Z tej strony smażyć jakieś dwie minuty i przerzucić na talerz.

Na omleta wyłożyć garść sałaty, paski wędzonego łososia, pokrojoną mozarellę i łyżkę jogurtu. Posypać listkami bazylii.

zielony omlet z łososiem i mozarellą

1 porcja to ok. 345 kcal, węglowodany: 3g, białko: 31g, tłuszcz: 23g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 0,3WW i 3,3WBT

SMACZNEGO!

You may also like

4 komentarze

Suplime 14 lutego, 2020 - 9:30 pm

Wow, aż trudno uwierzyć, że taki omlet ma ok 350 kalorii. Wygląda na bardzo sycący 😀

Odpowiedz
Ketowariatka 15 lutego, 2020 - 1:09 pm

Ten omlet musi nieziemsko smakować, na pewno wypróbuję!
Zapraszam do wypróbowania mojego naleśnika w wersji na słono
https://ketowariatka.pl/przepisy-ketogeniczne/francuskie-nalesniki-na-slono/

Smacznie tu u Ciebie, pozdrawiam 🙂 !

Odpowiedz
Ziolove 24 lutego, 2020 - 3:04 pm

Robiłam taki omlet brokułowy i muszę przyznać, że jest przepyszny a w dodatku bardzo zdrowy. Wygląda na dużo więcej kalorii a tak naprawdę ma bardzo malutko. Do tego sugeruję herbatkę ziołową na oczyszczenie. Pomoże nam zachować organizm w harmonii i zdrowiu. Ja często piję zioła. Czuję się po nich dużo lepiej.Super blog. Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 24 lutego, 2020 - 4:57 pm

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz