Relacja z warsztatów kulinarnych zorganizowanych w ramach projektu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”. Sama w to nie wierzę, ale nauczyłam się czegoś nowego!

Pod koniec lutego miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach kulinarnych, których głównym tematem był indyk. Mięso indycze dosyć często pojawia się w naszym domu i wszyscy je bardzo lubimy. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że nie jest to łatwy produkt. Można łatwo spowodować, że mięso będzie suche i wiórowate. Tym bardziej się ucieszyłam na zaproszenie do wzięcia udziału w warsztatach. Miałam nadzieję, że poznam patent na delikatne i soczyste mięso. Nie zawiodłam się, poznałam! I zaraz się z Wami podzielę nowym odkryciem. Ale wcześniej napiszę Wam więcej o samym projekcie.

rozpoczęcie warsztatów kulinarnych indyk z europy przez organizatorów

Wings of quality

Projekt „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości” to unijny projekt edukacyjno-informacyjny, w dużym uproszczeniu, mający na celu popularyzację mięsa indyczego jako wartościowego elementu właściwej diety i stylu życia. Inicjatorem projektu jest Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza. Projekt wspierany jest przez prof. Jana Jankowskiego z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, dr hab. Moniki Michalczuk z SGGW w Warszawie, dietetyk dr inż. Joanny Neuhoff-Murawskiej oraz szefa kuchni Szymona Szlendaka.

Kontrola nad całym łańcuchem produkcji gwarantuje jakość i bezpieczeństwo mięsa. W dzisiejszych czasach niezwykle ważne są również aspekty zrównoważonej produkcji w branży mięsa indyczego. Kampania edukuje na temat wartości odżywczych mięsa indyczego oraz jego jakości, które wynikają z rygorystycznych zasad i procedur UE oraz wewnętrznych przepisów państw członkowskich.

Przepisy przepisami, ale czemu warto sięgać po mięso indycze? Dobrze przyrządzone będzie pieścić Wasze podniebienia, a przy okazji jest dobrym źródłem białka, ma niską zawartość tłuszczu oraz sodu. Ponadto mięso indycze jest źródłem witaminy D, witamin z grupy B, fosforu, potasu i cynku.

Warsztaty kulinarne

Jednym z elementów projektu są warsztaty kulinarne i spotkania mające na celu popularyzację europejskiego indyka na naszych stołach. Właśnie w takich warsztatach wzięłam udział. Przyznam szczerze, że to była dla mnie duża przyjemność. Pierwszy raz od urodzenia Janki wyrwałam się z domu. No dobra, nie wyrwałam się sama. Janeczka też była, ale przespała całe gotowanie. Okazała się być idealnym małym kompanem warsztatowym. Ja się spotkałam z ludźmi, poszalałam w kuchni i spędziłam świetnie czas, a Janka jadła tuż przed warsztatami i dopiero po powrocie do domu. W międzyczasie smacznie sobie spała 😊

warsztaty cook up indyk

Całe wydarzenie miało miejsce w studiu kulinarnym Cook Up, które jest świetnie wyposażone i przystosowane do grupowego gotowania. Warsztaty prowadził Szymon Szlendak, szef kuchni, który uczył się sztuki kulinarnej między innymi od Karola Okrasy pracując w restauracji Platter by Karol Okrasa w hotelu InterContinental Warszawa. Szef kuchni bardzo młody, ale z praktycznym doświadczeniem. Widać, że lubi to co robi i ma rękę do gotowania. W warsztatach wzięło udział oprócz mnie jeszcze kilka blogerek poruszających się w tematyce zdrowia, dietetyki i parentingu. Także spodziewajcie się w sieci więcej relacji z warsztatów.

indyk z europy - warsztaty kulinarne

Kulinarne inspiracje na dania z indyka

No to czas na przepisy i patenty szefa, którymi oczywiście się z Wami podzielę. Co zrobiliśmy? Pierwszą propozycją szefa była zaparzana pierś indyka w słodko-ostrym sosie mango-curry z groszkiem cukrowym podana na smażonym ryżu. Danie dla mnie zaskakujące i bardzo smaczne.

curry z indyka

Dzięki metodzie zaparzania, pierś indyka wyszła soczysta, bardzo krucha i delikatna. Pokrojone w plastry mięso wrzuciliśmy do gotującego się wywaru warzywnego, ponownie zagotowaliśmy i wyłączyliśmy palnik. Pozostawione do ostygnięcia mięso doszło w wywarze, pozostając soczystym.

Przepis dla Was:

przepis

Drugie przygotowywane przez nas danie to roladki z udźca indyka z pesto z suszonych pomidorów podane na kaszotto z grzybami.

roladki z udźca indyka

O ile kaszotto z grzybami to dla mnie nie nowość i ja robię je podobnie, tak roladki z udźca mnie zaskoczyły. Dotychczas ta partia indyka u mnie lądowała w gulaszu albo w całości w piekarniku, a tu miłe zaskoczenie. Z udźca da się zawinąć roladki! Oczywiście szef pokazał jak umiejętnie rozkroić mięso z indyka, żeby powstały z niego niezbyt grube pasy możliwe do zawinięcia z pesto. Pesto super – super proste z trzech składników – rukola, pomidor suszony i prażone migdały. Trafiło w moje smaki. Przepis:

przepis na roladki z indyka

Jeśli macie chęć spróbować swoich sił z indykiem, skorzystajcie z przepisów szefa Szymona. Są przemyślane i bardzo dojrzałe, możecie oczywiście je też po swojemu zmodyfikować. Zapraszam Was na stronę projektu, gdzie znajdziecie więcej informacji i inspiracji na dania z mięsa indyczego.

Przy okazji polecam Wam też moje pomysły na udziec indyka a la Strogonow czy na roladki z indyka na parze. Będziecie zachwyceni.