Dziś coś dla miłośników dobrego chleba! Jeśli masz problem z zakwasem, nie lubisz długo stać przy garach, wyrabiać ciasta chlebowego, mierzyć się ze skomplikowanymi recepturami, czekać aż ciasto wyrośnie itd. to ten chleb owsiany będzie dla Ciebie wybawieniem. Jest super smaczny, prosty w przygotowaniu i składa się z niewielu składników. 

Przepis na ten chleb owsiany jest tak banalny, że poradziłby sobie z nim trzylatek (sprawdzę w wolnej chwili). W smaku przypomina najlepsze ziarniste chlebki z dobrej piekarni, a wykonać go można w kilka minut (plus pieczenie). Wystarczą tylko płatki, jogurt, trochę ziaren siemienia lub szałwii hiszpańskiej (chia), sól i soda. Trudno w to uwierzyć, ale ten chleb zdetronizował u nas żytni chleb z ziarnami na zakwasie, który piekłam dotychczas. Serio.

Kilka uwag do składników – płatki owsiane muszą być dość drobne (ale nie błyskawiczne!!). Próbowałam z kilkoma markami i najlepszy chleb wychodzi z płatków zwykłych marek własnych Auchan, Tesco i płatków owsianych zwykłych Halina. Z płatków, które dostałam w Biedrze i Lidlu chleb nie wyszedł tak dobry, jak z tych wcześniej wymienionych. Z jogurtów najlepiej mi się sprawdził Zott 3%. Do środka dodałam pęczniejące pod wpływem wilgoci ziarna tj. siemię lniane i nasiona chia, a także słonecznik. Bardzo lubię ziarno słonecznika w pieczywie.

chleb owsiany

Składniki na chleb (foremka ok. 20 cm, 21 kromek o wadze 50 g):

500 g płatków owsianych
20 g ziaren słonecznika
10 g siemienia lnianego
10 g nasion chia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia)
2 duże jogurty naturalne 3% (po 370 g)

Płatki owsiane wsypać do dużej miski i wymieszać z ziarnami, solą i sodą. Dodać jogurty i wymieszać dokładnie. Ciasto przełożyć do foremki ba chleb/podłużnej brytfanki (moja miała długość ok. 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawić na 10 minut i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec około godzinę bez termoobiegu, grzanie góra-dół. Wyjąć i ostudzić. Gorący chleb też jest pyszny, ale może się kiepsko kroić. Najlepiej smakuje rano, po wieczornym upieczeniu.

chleb owsiany

1 kromka chleba (50 g) to ok. 123 kcal, węglowodany: 19 g, białko: 5 g, tłuszcz: 3,5 g

Informacje dla diabetyków: w porcji (kromce) znajduje się ok. 1,9 WW i 0,5 WBT

SMACZNEGO!