Dziś coś dla miłośników dobrego chleba! Jeśli masz problem z zakwasem, nie lubisz długo stać przy garach, wyrabiać ciasta chlebowego, mierzyć się ze skomplikowanymi recepturami, czekać aż ciasto wyrośnie itd. to ten chleb owsiany będzie dla Ciebie wybawieniem. Jest super smaczny, prosty w przygotowaniu i składa się z niewielu składników.
Przepis na ten chleb owsiany jest tak banalny, że poradziłby sobie z nim trzylatek (sprawdzę w wolnej chwili). W smaku przypomina najlepsze ziarniste chlebki z dobrej piekarni, a wykonać go można w kilka minut (plus pieczenie). Wystarczą tylko płatki, jogurt, trochę ziaren siemienia lub szałwii hiszpańskiej (chia), sól i soda. Trudno w to uwierzyć, ale ten chleb zdetronizował u nas żytni chleb z ziarnami na zakwasie, który piekłam dotychczas. Serio.
Kilka uwag do składników – płatki owsiane muszą być dość drobne (ale nie błyskawiczne!!). Próbowałam z kilkoma markami i najlepszy chleb wychodzi z płatków zwykłych marek własnych Auchan, Tesco i płatków owsianych zwykłych Halina. Z płatków, które dostałam w Biedrze i Lidlu chleb nie wyszedł tak dobry, jak z tych wcześniej wymienionych. Z jogurtów najlepiej mi się sprawdził Zott 3%. Do środka dodałam pęczniejące pod wpływem wilgoci ziarna tj. siemię lniane i nasiona chia, a także słonecznik. Bardzo lubię ziarno słonecznika w pieczywie.
Składniki na chleb (foremka ok. 20 cm, 21 kromek o wadze 50 g):
500 g płatków owsianych
20 g ziaren słonecznika
10 g siemienia lnianego
10 g nasion chia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia)
2 duże jogurty naturalne 3% (po 370 g)
Płatki owsiane wsypać do dużej miski i wymieszać z ziarnami, solą i sodą. Dodać jogurty i wymieszać dokładnie. Ciasto przełożyć do foremki ba chleb/podłużnej brytfanki (moja miała długość ok. 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić na 10 minut i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec około godzinę bez termoobiegu, grzanie góra-dół. Wyjąć i ostudzić. Gorący chleb też jest pyszny, ale może się kiepsko kroić. Najlepiej smakuje rano, po wieczornym upieczeniu.
1 kromka chleba (50 g) to ok. 123 kcal, węglowodany: 19 g, białko: 5 g, tłuszcz: 3,5 g
Informacje dla diabetyków: w porcji (kromce) znajduje się ok. 1,9 WW i 0,5 WBT
Izabela
Maj 12, 2020 at 3:03 pmChlebek smakuje wybornie zagości na stałe w moim domu specjalnie dla mojej mamy bardzo dziękuję
dietolog
Maj 13, 2020 at 11:56 amSuper! Nam też bardzo smakuje 🙂
Izabela
Maj 12, 2020 at 3:05 pmPyszny chlebek
dietolog
Maj 13, 2020 at 11:56 amNa zdrówko!! 🙂
Ania
Maj 16, 2020 at 5:43 amChlebek pyszny,tylko nie wiem dlaczego słonecznik zrobił mi się zielony.
dietolog
Maj 16, 2020 at 8:34 amTo reakcja ziaren słonecznika z sodą, nic złego 🙂 nastąpiło utlenienie kwasu chlorogenowego (znajdującego się w słoneczniku) i jego reakcja z białkami (słonecznika) w alkalicznym środowisku. Efektem jest zielony kolor. Jeśli Ci to bardzo przeszkadza, to można wcześniej nasiona słonecznika uprażyć, albo dodąć do chleba odrobinę kwasu (np. z cytryny albo octu jabłkowego).
Ania
Czerwiec 17, 2020 at 1:02 pmMam pytanie odnośnie jougurtów – czyli razem ma być 740 g? Pozdrawiam
dietolog
Czerwiec 17, 2020 at 3:49 pmTak 🙂
Marta
Czerwiec 17, 2020 at 1:59 pmChlebek naprawdę pyszny i zawsze wychodzi. Dziękuję za przepis i polecam wszystkim!
dietolog
Czerwiec 17, 2020 at 6:31 pmCieszę się! Dzięki!
Ewelina
Lipiec 02, 2020 at 12:33 pmWłaśnie piekę ten chlebek. Mam nadzieję że wyjdzie mimo iż mam 2 lewe ręce do wypieków
dietolog
Lipiec 02, 2020 at 12:53 pmNa pewno wyjdzie! 🙂
Agnieszka
Lipiec 03, 2020 at 6:31 pmWitam
Jeżeli przepisy są dla diabetyków tzn ze maja niski index glikemiczny?
dietolog
Lipiec 03, 2020 at 7:20 pmNiski bądź średni, i policzone WW oraz WBT 🙂
Marika
Lipiec 16, 2020 at 12:42 pmPrzepis wyglada zachwycająco, zamierzam przetestować. Zastanawiam się tylko czy jest konieczna ta soda lub proszek, no bo w sumie co tu ma urosnąć?
Marika
Lipiec 17, 2020 at 7:13 amPrzepis bardzo prosty, wspaniała inspiracja. Cześć płatków owsianych zastąpiłam płatkami jęczmiennymi, żytnimi, otrębami owsianymi i pszennymi, dodałam trochę sezamu. Użyłam jogurty bez laktozy i płatki błyskawiczne. Polecam !!!
Z samych płatków owsianych tez byłby pyszny, następnym razem dodam jeszcze więcej ziaren i orzechy 🙂
dietolog
Lipiec 17, 2020 at 9:18 amA dodawałaś tej sody czy darowałaś sobie?? Bo ja bez nie robiłam – zawsze dodaję coś do chleba – zakwas albo sodę jeśli jest dodatek czegoś kwaśnego (np. jogurtu), proszek do pieczenia albo drożdże. Ale może bez też jest ok?
Cieszę się, że inspiracja udana <3 Dzięki za komentarze!
Marika
Lipiec 17, 2020 at 4:15 pmNa wszelki wypadek dodałam sodę 😀
Wędliny z Dębiny
Sierpień 11, 2020 at 12:45 pmWłaśnie jestem w trakcie pieczenia ,a zapach unosi się po całej kuchni.Ciekaw jestem efektu końcowego.Dziękuję będę tu wracać.
dietolog
Sierpień 11, 2020 at 8:29 pmKoniecznie daj znać jak smakował 🙂
Wędliny z Dębiny
Sierpień 11, 2020 at 12:46 pmCiekawy przepis właśnie robi się rumiany.
Tolek
Wrzesień 10, 2020 at 5:20 pmNie jestem diabetykiem, ale chyba nie oprę się temu przepisowi. Uwielbiam eksperymentować w kuchni, próbować różnych przepisów oraz wymyślać jakieś nowe dania samemu. Ten przepis ogłaszam jako kolejne wyzwanie przed którym staję. Nie piekłem jeszcze pieczywa więc pewnie będzie ciężko. Jednak wygląda on tak apetycznie, że muszę spróbować.
dietolog
Wrzesień 10, 2020 at 7:17 pmGwarantuję, że wyjdzie I bedziesz zachwycony! Mam nadzieję, że podzielisz się później swoją opinią 🙂
Mariola
Wrzesień 23, 2020 at 8:31 pmCzy jogurt naturalny można zastąpić jogurtem vege np. kokosowym? Wtedy również mam dodać proszek do pieczenia?
Pozdrawiam 🙂
dietolog
Wrzesień 24, 2020 at 7:16 amMyślę, że z jogurtem vege też powinien wyjść, możesz spróbować i koniecznie daj nam znać. Proszek do pieczenia/sodę daj. Raz zrobiłam bez proszku, wyszedł taki cięższy, zdecydowanie lepszy z.
Gosia
Październik 17, 2020 at 3:55 amŚwietny przepis! Nie miałam drobnych płatków górskich, więc rozdrobniona je trochę termomixie.
dietolog
Październik 18, 2020 at 9:55 amTrzeba było całe płatki górskie, bez rozdrabniania 🙂 Rzeczywiście, przepis wymiata 🙂